a man holding a baby in his arms
Új tanulmányok azt sugallják, hogy a születési módszer befolyásolja a bél mikrobáit

A környezeti mikrobák közvetlenül a születés után kezdik meg az újszülött steril gyomor-bél traktusának kolonizációját az állatokban és az emberekben. Kezdetben a mikrobák az anyától származnak, és ugyanolyan eredetűek, mint a hüvelyi és bélrendszeri mikrobái, általában, ha a csecsemő hüvelyi úton születik.

Császármetszéssel (C-sectio) született csecsemők tapasztalatai késleltetett mikrobiális kolonizáció és a szekcióban született csecsemők a bőrre hasonlító baktériumtagokat szereznek. Ezeket a változásokat és a szülés módjával összefüggő megváltozott mikrobiális sokféleséget hétéves korú gyermekeknél is kimutatták. A császármetszéssel született gyermekek a némileg károsodott immunszabályozásból eredő immunbetegségek kialakulásának fokozott kockázatának vannak kitéve. Nem minden autoimmun betegség, de különösen nem azok, amelyek bizonyos kapcsolatban állnak a bélrendszerrel. császármetszés által befolyásolva.

A tudósok szerint a csecsemő első kapcsolata az úttörő baktériumokkal befolyásolhatja a későbbi bél érését, az anyagcsere és az immunológiai programozást, és következésképpen a rövid és hosszú távú egészségi állapotot. Számos anyai tényező felelős a csecsemők bélmikrobiótájának kialakulásáért és kolonizációjáért, többek között:


 • A szülés előtti időszak körülményei
 • A szállítás ideje és módja
 • Diéta
 • Az anya kora
 • Dohányzási státusz
 • Háztartási miliő
 • Szocioökonómiai státusz
 • Szoptatás
 • Antibiotikum-használat
 • Egyéb környezeti tényezők

A bélmikrobiótát befolyásoló korai expozíció összefüggésbe hozható a gyermekkori betegségek kialakulásával, amelyek felnőttkorban is fennállhatnak – például:

 • Asztma
 • Allergiás megbetegedések (atópiás dermatitis vagy viszkető bőr, rhinitis vagy orrfolyás).
 • Krónikus immunmediált gyulladásos betegségek
 • Vércukor szabálytalanság
 • Elhízás
 • Ekcéma

Hány bélmikrobánk van?

Az emberi immunrendszer érését és születés utáni szabályozását nagymértékben a mikrobáknak való kitettség határozza meg. A gyomor-bél traktus a mikrobiális expozíció legnagyobb forrása, mivel az emberi bél mikrobiom több mint 10 trillió baktériumot tartalmaz, ami tízszerese az emberi testben található sejtek számának. Az utóbbi években több tanulmány is kimutatta, hogy a bélmikrobióta összetétele eltér a születés előtt, alatt és a születés utáni korai időszakban különböző körülményeknek kitett gyermekeknél.

A bélbaktériumok fontos szerepet játszanak az emberi egészségben a bélhomeosztázis elősegítésével, az immunrendszer fejlődésének és érésének serkentésével, a kórokozók elleni védelemmel, a rostos táplálékanyagok fermentációval történő megemésztésével és a tápanyagok begyűjtésével.

A bélmikrobióta megváltozását egy sor szövődménnyel hozták összefüggésbe, többek között:

 • A bél gyulladása
 • Szivárgó bélrendszer
 • Bélrendszeri rendellenességek
 • Elhízás
 • Vércukorszint-szabályozás
 • Légzési nehézségek
 • Zihálás
 • Allergiák

Bár a szakirodalomban vannak ellentmondások, az adatok idővel történő elemzése arra utal, hogy összefüggés van a kezdeti bélmikrobióta-kolonizáció jellege vagy a mikrobiális diszbiózis (rossz baktériumok általi kolonizáció) és számos betegség között csecsemőkorban és a későbbi életkorban.

A bélmikrobióta kolonizációját befolyásoló tényezők csecsemőknél vagy gyermekeknél

Amíg a mikrobiológia ezen új területén nem végeznek több vizsgálatot, a tudósok vitatkoznak arról, hogy a megváltozott mikrobiom okoz-e bizonyos egészségügyi problémákat, vagy pedig az egészségügyi probléma befolyásolja a mikrobiomot. Számos olyan tényező van, amely mindkettőt befolyásolhatja. Ez egy izgalmas tudományterület, ahol még sok mindent felfedezünk és tanulhatunk.

Eközben számos kultúrában élő őseinkhez hasonlóan mi is mikrobákat veszünk magunkhoz erjesztett zöldségek (savanyúságok, kimchee, savanyú káposzta) és erjesztett tej- és szójatermékek (sajt, joghurt, tofu, miso) formájában. Az iparosítás és a pasztőrözés előtt számos ilyen erjesztett növényi termék egészséges mikrobiótaforrás volt, amely benépesítette mikrobiomunkat.

Mit tehetünk a bélmikrobiális állományunk javítása érdekében?

Bárhogyan is születtünk (rendes szüléssel vagy császármetszéssel), természetes erjesztett élelmiszerek fogyasztásával és egészséges életmód fenntartásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy gyomor-bélrendszerünk egészséges maradjon. A mai környezetben mindannyiunknak segítségre van szüksége a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, és a DIGESTIVE+++ hatékony és kényelmes megoldást kínál.

A DIGESTIVE+++ probiotikumokat tartalmaz, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet olyan mikrobákként ír le, amelyek fogyasztásakor egészségügyi előnyökkel járnak. A prebiotikumok ugyanezen szervezet szerint olyan összetevők, amelyek emésztetlenek maradnak, amíg el nem jutnak a vastagbélbe, és akkor megfelelő táplálékot biztosítanak a vastagbélben lévő hasznos mikrobák számára.

ADIGESTIVE+++ hatékony mikrobákat és valódi prebiotikumokat, valamint a fehérjék, szénhidrátok és zsírok lebontásához szükséges enzimek teljes skáláját tartalmazza az optimális asszimiláció és felszívódás érdekében. A bélben lévő baktériumok egy része a táplálék tápanyagait is felhasználja a testtel összhangban történő szaporodáshoz és kolonizációhoz. Mivel a bélmikrobiomunk harmóniában vagy diszharmóniában (úgynevezett diszbiózisban) működik a testünkkel, és oly sok élettani rendszerre van hatással, a DIGESTIVE+++ szedése ésszerű és költséghatékony módja a GI és az általános egészség fenntartásának.

További cikkek

Woman in Gray Dress Sitting on Bed
A folyamatos hát- vagy nyaki panaszok befolyásolják a mindennapi életét?
person holding white medication pill
Hogyan illessze be a LifePharm-kiegészítőket a mindennapi étkezésébe?
woman holding blue petaled flower
A bél-pajzsmirigy megfelelő egyensúly a DIGESTIVE+++-szal kezdődik
A Person Touching Her Belly
Aminosavak – döntő fontosságúak a jó emésztéshez
Translate »