lime, slices, lemons
Remény az elhízás elleni küzdelemben: C-vitamin segíthet a zsírégetésben

Az elhízás kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, és ezek közül néhányat az egyén nem tud befolyásolni. Például vannak az elhízásra való genetikai hajlam, amely genetikai változásokkal jár. Ezek a genetikai változások olyan biokémiai útvonalakat befolyásolnak, amelyek a zsíranyagcserét, az energiafelhasználást vagy az energiabevitelt szabályozzák. Ez egy fontos és kevésbé elismert racionalizmus, mint a régi, bevált „az emberek azért túlsúlyosak, mert túl sokat esznek és nem mozognak eleget”.

Bár a diéta és a testmozgás kétségtelenül szerepet játszik, ez a gondolkodásmód egy mindenre egyformán alkalmas, és az elhízás járványának tompa szemléletmódja. Ráadásul kiderült, hogy e biokémiai útvonalak közül sokat bizonyos élelmiszerek és tápanyagok is befolyásolnak, amint arról Dr. Carol Johnson is beszámolt, aki a Journal of American College of Nutrition című folyóiratban számos tanulmányt végzett a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitelének fontosságáról.

A megfelelő C-vitamin-állapottal rendelkező egyének 30%-kal több zsírt égetnek el

Számos tanulmány kimutatta, hogy az olyan országokban, mint az Egyesült Államok, a megfelelő kalóriabevitel és az élelmiszerek elérhetősége ellenére sok fiatal és idősebb felnőtt nem fogyaszt megfelelő mennyiségű C-vitamint. Ez a tápanyag több száz biokémiai reakcióban vesz részt a szervezet összes sejtjében, ezért hiánya számos élettani folyamatot lelassíthat vagy akadályozhat. 

A felfedezés további válaszokat adhat arra, hogyan lehetne úrrá lenni a globális elhízás problémáján. Ha a C-vitamin választ ad a zsírraktározás megszüntetésére, akkor visszafordíthat számos, az elhízással járó krónikus anyagcsere-rendellenességet, például az inzulinrezisztenciát, a diszlipidémiát (a vérben lévő káros zsírok magas szintjét) és a kóros szívbetegségeket. 

A C-vitamin segíthet a zsírégetésben?

Dr. Johnson számos tanulmánya kimutatta, hogy a véráramban keringő C-vitamin mennyisége összefügg a zsírégetéssel. A megfelelő C-vitamin-állapottal rendelkező egyének 30 százalékkal több zsírt égetnek el mérsékelt testmozgás során, mint az alacsony C-vitamin-állapottal rendelkező egyének.

A magasabb keringő C-vitamin-szintek összefüggést mutattak az alacsonyabb testtömegindexszel, amint azt az 1989-es NHANES II vizsgálat 11 592 résztvevője mutatta.

A közelmúltban a derék-csípő körmérettel mért hasi elhízás negatív kapcsolatban állt a magasabb keringő C-vitamin-szinttel a Norfolk European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition tanulmányban részt vevő 19 000 felnőtt körében.

Egy vizsgálat kimutatta, hogy a napi három gramm C-vitamin pótlása hat hét után nagyobb súlycsökkenéssel járt, mint a placebó hat hét után 38 elhízott személynél, akiket fogyókúrás tanácsokkal láttak el, de nem állították őket ellenőrzött diétára.

A C-vitamin a karnitin bioszintéziséhez is szükséges kofaktor, amely metabolit a hosszú láncú zsírsavaknak a mitokondriális membránon keresztül történő szállításához szükséges anyagcseretermék a későbbi zsírbontáshoz és oxidációhoz. A karnitinhiány csökkent zsíroxidációval és az izomban történő lipidfelhalmozódással jár.

Zsírfutár és gyulladás

A zsírszövet, vagyis a zsír, egy sor bioaktív szabályozó fehérjét választ ki, amelyeket „adipokineknek” neveznek, és amelyek lényegében a zsír hírvivői, amelyek közül a legfontosabb az „adiponektin”. Ez a hormon az elhízott alanyoknál alacsonyabb, mint a nem elhízott alanyoknál. 

Az elhízott személyeknél nagyobb a gyulladás, ami oxidatív stresszt okoz, és megváltoztatja az adiponektin termelésére szolgáló génexpressziót. Az alacsony adiponektinszint a 2-es típusú cukorbetegség, a koszorúér-betegség és a metabolikus szindróma kockázati tényezője. 

Ahogy a testsúly csökken és a testtömeg visszatér a normális szintre, a gyulladás csökken, az adiponektin termelődése pedig visszaáll a normális szintre, az átlagos testtömegindex (BMI) mellett. Ezután javulnak az erek a májban, az izmokban és a szívben. Egy vizsgálatban a testsúlycsökkenés az adiponektin 13 százalékos emelkedésével járt együtt.

A BMI ellenőrzése a diétán keresztül

Az ételválasztás befolyásolhatja az étkezés utáni jóllakottságot és éhséget. A magas fehérjetartalmú ételek az úgynevezett „posztprandiális termogenezis” (az étkezés utáni anyagcseréből eredő hőtermelés, amely átmenetileg megnöveli az anyagcserét) nagyobb teltségérzetet eredményez a magas szénhidráttartalmú, alacsony zsírtartalmú ételekhez képest. Ezért a magas fehérjetartalmú ételekben gazdag diétás étrendek javíthatják a diéta betartását és a diéta hatékonyságát.

Azt is megállapították, hogy az ecet és a földimogyoró kombinációjának fogyasztása csökkentheti az étkezés glikémiás hatását, ami a jóllakottsággal és a csökkentett ételfogyasztással kapcsolatos jelenség. Így a rendszeres testmozgás és a körültekintő diéta hatékonyságát a fogyás érdekében fokozhatja az olyan speciális étrendi részletekre való odafigyelés, mint például a C-vitamin pótlása.

Szerezze be a C-vitamin-erősítést az IMMUNE+++-val

A LifePharm IMMUNE+++ a Life-C exkluzív keverékét tartalmazza, amely tiszta C-vitamint tartalmaz citrus bioflavonoidokkal és lipid-metabolitokkal kombinálva. A Life-C kétszer nagyobb biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik, és kétszer annyi ideig marad a véráramban, mint a hagyományos C-vitamin, hogy segítse a szervezetet a több száz biokémiai reakcióban, amelyeknek szükségük van rá funkcióik elvégzéséhez.

Most már tudományos bizonyítékunk van arra, hogy a C-vitamin számos, a lipid- és zsíranyagcserével kapcsolatos reakcióhoz is szükséges. Egy mérsékelt edzés során akár 30 százalékkal több zsírt oxidálhat, mint az alacsony C-vitamin-állapotú egyének. A fogyás során a szervezeted több adiponektint (zsírhírvivő anyagot) termelhet, ami viszont támogatja a máj-, az izom- és a szívszövet egészségét. Optimális egészségének támogatása érdekében az IMMUNE+++ egy sor specifikus bioflavonoidot, bogyós gyümölcskivonatot és adaptogén gombák szinkronikus keverékét is tartalmazza. 

További cikkek

a man holding a baby in his arms
Új tanulmányok azt sugallják, hogy a születési módszer befolyásolja a bél mikrobáit
Hogyan hat az omega-3 az egész testedre (a tudomány által bizonyított)
people sitting on chair near glass window during daytime
Saját vállalkozást indít: Íme, mire számíthat…
blue and green peacock feather
Erősítő edzés – az agyad javítja a memóriát
Translate »