woman, work, office
Szemszárazság és homályos látás? Ez lehet a számítógépes látás szindróma

A számítógép képernyőjének laptopon, asztali számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon keresztüli használata életünk állandó alapkövévé vált. Használjuk őket a munkahelyen, az iskolában, otthon és útközben. Ráadásul sokunknak az a szokása, hogy soha nem adunk pihenőt a szemünknek, egyszerre több képernyőt nézünk, beleértve a televíziót is. Ez rengeteg képernyőidő, és egy nemrégiben közzétett jelentés szerint a Academic Journal szerint ez megviseli a szemünket. Becslések szerint 45-70 millió ember tölt naponta számos órát a számítógép képernyőjét bámulva.

Számos tanulmány kimutatta a számítógép-használat és a vizuális egészségügyi tünetek közötti összefüggést. Ezt nevezik számítógépes látás szindrómának (CVS), és fiatal és idősebb felnőtteknél egyaránt előfordul. A CVS egy olyan állapot, amely valószínűleg súlyosbodni fog, mivel a jövőben még inkább függünk a technológiától. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

 • Fejfájás
 • Szem megerőltetése
 • Kettős látás 
 • Szemszárazság
 • Szemfáradtság
 • A szem megerőltetésének egyéb tünetei

Az Academic Journal jelentés elméletileg összefüggést feltételezett a pislogás hiánya és a képernyőn megjelenő homályos képek/szövegek megtekintése között a CVS kialakulásáért. Az emberek általában percenként körülbelül 17-szer pislognak; ez a számítógép-használat során percenként 12-15 alkalomra csökken. A pislogás csökkenése szemszárazsághoz vagy égő érzéshez vezet a szemekben. Hasonlóképpen, a szemnek keményebben kell dolgoznia, hogy a homályos szélű pixelekből álló képernyőn megjelenő szövegre és képekre fókuszáljon. Ez a szem megerőltetéséhez, homályos vagy kettős látáshoz és fejfájáshoz vezethet – mind a CVS tünetei. 

Az Omega 3 és 6 segíti a szem egészségét

A szem egészsége a megfelelő étrendi zsíroktól függ. A retina mögötti nagy látóideg továbbítja a jeleket a szemből az agyba, hogy tisztán lássunk. Az idegek hatalmas, hosszúkás sejtek, amelyek membránjai esszenciális zsírsavakból állnak. Ahogy öregszünk, a szem vérellátása gyengül. A retina a szem hátsó része, ahol a „kép készül” és továbbítódik az agyba. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak támogatják a retinát tápláló ereket, és felépítik a látóideg ideghüvelyét.

Az Omega 3 javítja a száraz szem tüneteit

Dr. R. Bhargava, az indiai Noidában található Lézeres Szemklinika munkatársa szintén tanulmányozta a CVS hatásait. Tanulmányábana kutatók 478, száraz szem tüneteivel küzdő személyt vettek fel. Mindannyian legalább napi három órát használtak számítógépet legalább egy éven keresztül. Az alanyokat véletlenszerűen osztották be vagy abba a csoportba, amelyik omega 3 kiegészítőket kapott, vagy a placebocsoportba, amelyik három hónapon keresztül olívaolajat kapott.

Dr. Bhargava vizsgálatában az omega-3 zsírsav-kiegészítés jelentősen csökkentette a szemszárazság tüneteit, amit több szabványos szemteszttel mértek. Az eredmények azt mutatták, hogy a betegek 70 százaléka teljesen tünetmentes volt, szemben a placebocsoportban a betegek 14,9 százalékával három hónap elteltével.

Bár a szemszárazságot számos olyan tényező okozhatja, amely hatással van mind a könnyekre, mind a szemfelszínre, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az omega-3 zsírsavak étrendi fogyasztása jelentős javulást okozott a szemszárazság tüneteiben. A vizsgálatban felhasznált omega-3-kiegészítők mennyisége körülbelül 1,5 kapszula OMEGA+++.


Napi támogatás a teljes szem egészségéért

A legújabb tanulmányok, amelyek az omega-3 és omega-6 zsírsavak fogyasztásának előnyeit mutatják a szem egészségére, újabb okot szolgáltatnak arra, hogy OMEGA+++ a napi étrendünk részévé tegyük. A Nemzeti Szemészeti Intézet 12 éven keresztül 1837 ember étrendjét értékelte. A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy azok, akik több omega-zsírsavat fogyasztottak megfelelő arányban, jobban láttak és egészségesebb volt a szemük.

Az Európai Unió megvizsgálta és felülvizsgálta a 250 mg DHA napi bevitelére vonatkozó adatokat a normális látás fenntartása érdekében.4 Az olyan omega zsírsavakat, mint az EPA és a DHA, a táplálkozásunkkal vagy étrend-kiegészítőkkel kell bevinnünk, mivel a szervezetünk nem termeli őket. OMEGA+++ a 3, 6, 9 omega-zsírsavakat (EPA, DHA és gamma-linolsav) a leghatékonyabbnak talált arányban tartalmazza, gondosan összeállítva minőségi halolajjal, borágóolajjal, megtermékenyített madártojás-kivonattal és mikroaktív CoQ10-zel. A borágóolajból származó Omega 6 és 9, amely megtalálható a OMEGA+++-BAN a mediterrán régióból exportált, legmagasabb minőségű olaj.

3 egyszerű lépés a számítógépes látás szindróma leküzdésére

Amellett, hogy az OMEGA+++ a szem teljes egészségét szolgáló mindennapos kúra részévé teszi, próbálja ki ezeket a tippeket is a számítógépes látás szindróma elleni küzdelemben:

 • Üljön két lábnyira a képernyőtől, a monitor pedig négy-nyolc hüvelykkel alacsonyabb legyen a szemmagasságnál. 
 • Ha lehetséges, optimalizálja a kontrasztot úgy, hogy a fekete szöveget nagy betűtípussal, világos fehér képernyőn nézi.
 • Tegyen óvintézkedéseket a tükröződés minimalizálása érdekében kékfény- vagy tükröződésgátló szemüveg viselésével, a felülvilágítás tompításával, az ablakok árnyékolásának csökkentésével vagy tükröződésgátló képernyővédőbe való befektetéssel.
 • Használja a 20-20-20-as szabályt: 20 percenként tartson 20 másodperces szünetet, és fókuszáljon valamire, ami legalább 20 lábnyira van.
 • Pislogjon gyakran, kerülje a ventilátorok vagy a huzat előtti ülést, és szükség esetén használjon hidratáló szemcseppeket. 
 • A legfontosabb, hogy évente vizsgáltassa meg a szemét. Tájékoztassa szemészorvosát minden problémáról.

További cikkek

black flat screen tv turned on displaying yellow emoji
Lehet, hogy a súlygyarapodás a bélhez kapcsolódik?
citiscan result hand ok
K-vitamin – egy vitamin, amely hatalmas csontegészségügyi előnyökkel jár
person holding white medication pill
Hogyan illessze be a LifePharm-kiegészítőket a mindennapi étkezésébe?
man in black crew neck t-shirt
Hogyan lehet leküzdeni a stresszt és javítani az általános egészségi állapotot
Translate »