blood, cells, red
Öregedő artériák: Gránátalma megakadályozhatja a plakkok felhalmozódását

Hogyan alakul ki a plakk az artériákban

Az érelmeszesedés – más néven plakk – az artériák belső falán kialakuló zsírlerakódások felhalmozódása. A plakk az oxidálódott rossz koleszterin és más anyagok, például kalcium és vérkomponensek kombinációja, amelyek az artériák falához tapadnak.

Ahogy a plakk felhalmozódik az artériában, az artéria fokozatosan beszűkül és eltömődhet. Minél szűkebbé válik az artéria, annál kevesebb vér tud átáramlani rajta. Amikor ez megtörténik, az artériában vérrögképződés alakul ki. 

Ha egy vérrög teljesen elzárja az artériát, akkor a véráramlás teljesen leáll. Ez váltja ki a legtöbb szívrohamot és agyvérzést. Általában nincsenek fájdalmas tünetek, amelyek figyelmeztetnének valakit egy ilyen esemény bekövetkeztére; egészen addig, amíg egy vagy több artéria el nem tömődik annyira plakkokkal, hogy a véráramlás súlyosan lecsökken, különösen a szívben vagy az agyban.

A plakk felhalmozódása az artéria belső rétegében kezdődik

A plakk különböző méretű és alakú, és kemény héj vagy heg borítja. Egyes plakkok instabilak, és megrepedhetnek vagy felszakadhatnak. A legtöbb plakk felhalmozódás a közepes és nagy artériákban fordul elő, és sok tudós gyanítja, hogy ez a felhalmozódás az endothelium, az artéria legbelső rétegének változásával kezdődik. 

Ezek a változások azt okozzák, hogy a fehérvérsejtek megtapadnak az endothelsejteken, gyengítve az endothel és az artéria többi rétege közötti gátat. Ez lehetővé teszi, hogy a zsírok, a koleszterin, a kalcium, a vérlemezkék és a sejttörmelék felhalmozódjon az artéria falában. Ez a felhalmozódás viszont más artériafali változásokat is stimulálhat, amelyek az endothel további megvastagodásához és plakkok kialakulásához vezetnek. A fehérvérsejtek a plakkok helyére mennek, és megpróbálják elnyelni a törmeléket és a zsírt. Mivel ezek megnagyobbodnak, „habsejteknek” nevezik őket. 

Az egészségesebb életmód csökkentheti a vérrögök kockázatát

Az érelmeszesedés egy lassú, progresszív állapot, amely gyakran gyermekkorban kezdődik. 65 éves korára minden második felnőttből egyet érint. A National Heart, Lung and Blood Institute tudósai azt vizsgálják, hogy miért és hogyan károsodnak az artériák az életkor előrehaladtával, hogyan alakul ki és változik a plakk az idő múlásával, és miért törhet fel a plakk, ami vérrögökhöz vezethet. 

Számos más kockázati tényező is vezethet plakkok kialakulásához az artériákban, mint például a dohányzás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. Egészséges táplálkozással, napi testmozgással és általános egészséges életmóddal ezek a kockázati tényezők jelentősen csökkenthetők. Minél kevesebb kockázati tényezővel rendelkezik, annál kisebb az ateroszklerózis kialakulásának valószínűsége. 

Az egészséges életmóddal kapcsolatos döntések önállóan vagy együttesen is elősegíthetik az endotélsejtek vitalitását, és hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. 

Antioxidánsok bizonyítottan javítják a véredényeket

Az egyes gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának tulajdonított jótékony egészségügyi hatások részben antioxidáns hatásukhoz kapcsolódnak. Különösen érdekes az az összefüggés, hogy bizonyos növényi antioxidánsok, például a polifenolok bizonyítottan elnyomják az oxidatív károsodást az erekben. Ez az erek bélésének javulását eredményezi, és jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. 

Egy nemrégiben készült tanulmány 4046 szívrohamot és 1572 stroke-ot dokumentált férfiaknál. A 24 éves követési időszak alatt 43 880 férfit vizsgáltak. A követési időszak során kiderült, hogy az antioxidánsok, például a gyümölcsökből származó polifenolok magasabb étrendi bevitele összefüggésbe hozható a stroke és a szívroham kockázatának csökkenésével.

A tudósok arról számoltak be, hogy a legmagasabb átlagos antocianin-bevitel 14 százalékkal alacsonyabb szívroham-kockázattal, míg a legmagasabb átlagos flavanon-bevitel 22 százalékkal alacsonyabb ischaemiás stroke-kockázattal járt együtt. Ezeket a vegyületeket általában gyümölcsfogyasztással fogyasztják, mivel jelen vannak a piros és kék színű gyümölcsökben és a citrusfélékben. 

Gránátalma juice kimutatták, hogy segítse a csökkentő Plaque Buildup

A gránátalmát számos civilizációban csodálták az idők során, mint egészségserkentő gyümölcsöt, amely csodálatos termékenységgel és egészséges életminőséggel rendelkezik.

A gránátalma polifenolok erős antioxidánsok, amelyekről számos tanulmány kimutatta, hogy két úton keresztül védik az LDL-t az oxidációval szemben. Amikor ezek az antioxidánsok fogyasztás után bőségesen rendelkezésre állnak, a vérben keringenek, és megakadályozzák a zsírok oxidációját. 

Mivel a zsír oxidációja az egyik első lépés a plakkok kialakulásában, ez segít abban, hogy a zsírok kevésbé „ragadjanak” és kevésbé károsak legyenek a környező érrendszeri összetevőkre. Ha a zsírok nem oxidálódnak és szabadabban áramlanak, az csökkenti a makrofágoknak nevezett immunsejtek küldésére adott választ is, hogy elnyeljék az oxidált LDL-t.

Az IMMUNE+++ maximális antioxidáns védelmet nyújt

Számos tanulmány arra utal, hogy a speciális antioxidánsokban gazdag étrend és étrend-kiegészítők fogyasztása, amelyek általában a: A gránátalma, a citrusfélék, valamint a vörös és kék bogyós gyümölcsök, segíthetnek megvédeni az ereket a szív és az agy artériáinak és érrendszerének eltömődésével járó káros felhalmozódástól. 

IMMUNE+++ egy exkluzív, erőteljes antioxidáns formulát tartalmaz, amely Life-C keverékkel, gyümölcsökből származó citrus bioflavonoidokkal és gránátalma kivonattal van megerősítve, és amely mindent tartalmaz, amire a maximális antioxidáns védelemhez szüksége van. A piros bogyós gyümölcsök, a camu camu és az acerola gazdag polifenolokban, amelyekről kiderült, hogy védik a zsírokat az oxidációtól.

Ha az étrendben rendszeresen nagyobb mennyiségű, erős antioxidánsokat fogyasztunk, ezek segíthetnek megvédeni a zsírokat az érfalak oxidációjától. Ez viszont segít leállítani egy olyan eseménysorozatot, amely gyulladáshoz és plakkok felhalmozódásához vezet. Vegye be a IMMUNE+++ naponta, hogy kiváló antioxidáns védelmet biztosítson az optimális egészség érdekében.

További cikkek

woman holding knife
Magas vérnyomás – A csendes gyilkos
selective focus photography of tape measure
A súlygyarapodás elleni hármas fenyegetés
A Child Holding a Skeleton Model
6 egyszerű módja a bélrendszer egészségének javítására
selective focus photo of green vine
A gyógynövények- és botanikus keverékek egyesítik a tudományt és a természetet
Translate »