woman sitting on black chair in front of glass-panel window with white curtains
Depressziósnak érzi magát? Az étrended lehet a hibás

Az agyad mindig érted dolgozik. Gondoskodik a gondolataidról, a mozgásodról, a légzésedről, a szívedről és a fizikai érzékeléseidről. Még alvás közben is dolgozik. Ez azt jelenti, hogy az agyadnak állandó tápanyag-utánpótlásra van szüksége. Az Ön által választott üzemanyag típusa nagyban befolyásolhatja, hogyan érzi magát és hogyan teljesít mentálisan. Egyszerűen fogalmazva, az, hogy mit eszik, közvetlenül befolyásolja az agya szerkezetét és működését, és végső soron a hangulatát.

Mit tehetsz a depresszió ellen?

A depresszió a világon az egyik leggyakoribb betegségteher (a családra és a társadalomra nehezedő teher), és becslések szerint világszerte 350 millió embert érint. A depresszió csökkent termelékenységgel, rossz pszichoszociális eredményekkel, valamint csökkent életminőséggel és jólléttel jár.

A sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmazó, jó minőségű élelmiszerek fogyasztása táplálja az agyat, és védi azt az oxidatív stressztől. Az oxidatív stressz azokra a szabad gyökökre utal, amelyek a szervezet oxigénfelhasználásakor keletkező „hulladék” melléktermékekként keletkeznek. Ezek nagyon károsak, gyulladást és gyors öregedést okoznak az egész szervezetben, és felelősek számos betegség kialakulásáért.

Hogyan befolyásolhatja az étrend az agyadat

Sajnos, akárcsak egy drága autó, az agyad is károsodhat, ha nem prémium üzemanyagot fogyasztasz. Ha az „alacsony prémiumtartalmú” üzemanyagból (például a feldolgozott vagy finomított élelmiszerekből) származó anyagok eljutnak az agyba, az nemigen képes megszabadulni tőlük. A magas finomított cukortartalmú étrend például káros az agyra. Amellett, hogy rontják a szervezet inzulinszabályozását, elősegítik a gyulladást és az oxidatív stresszt is. Több tanulmány is összefüggést talált a finomított cukrokban gazdag étrend és a károsodott agyműködés – sőt, a hangulatzavarok, például a depresszió tüneteinek súlyosbodása – között.

Vizsgálatot végeztek, amelyben több mint 1000, 20-90 év közötti nő válaszolt élelmiszer-kérdőívekre és egy 12 tételes általános egészségügyi kérdőívre. Az eredmények közvetlen összefüggést mutattak arra, hogy azoknál a nőknél, akik többet fogyasztottak a „nyugati” típusú étrendből, sokkal gyakrabban fordultak elő mentális zavarok, köztük depresszió és szorongás.

Mi a „nyugati” étrend?

A tipikus nyugati étrendet a táplálkozási szakemberek határozzák meg, és a következőket tartalmazza: 

 • Sült ételek
 • Panírozott élelmiszerek
 • Fehér kenyér
 • Tészta
 • Sütött áruk
 • Fehér burgonya
 • Magas fruktóztartalmú gyümölcslevek
 • Candy 
 • Alkoholos italok

Támogathatják a probiotikumok a boldog hangulatot?

Tanulmányok kimutatták, hogy amikor az emberek probiotikumokat (jó baktériumokat tartalmazó étrend-kiegészítőket) szedtek, javult a szorongásszintjük, a stresszérzetük és a mentális kilátásaik, mint azoknál, akik nem szedtek probiotikumokat.

A szerotonin egy neurotranszmitter (hormon), amely segít szabályozni az alvást és az étvágyat, közvetíti a hangulatot és gátolja a fájdalmat. Gyakran nevezik „boldogsághormonnak”. A szerotonin körülbelül 95 százalékát a gyomor-bélrendszerben termelik a bélrendszer jó baktériumai. A gyomor-bél traktusodat százmillió idegsejt, az úgynevezett neuronok bélelik. A jó baktériumok védik a bélbolyhokat, erős gátat képezve a toxinokkal és a „rossz” baktériumokkal szemben. A rossz baktériumok által termelt egyes toxinok beszivárognak a véráramba, eljutnak az agyba, és feledékenységhez és szorongáshoz vezető toxikus reakciókat okoznak.

Hogyan befolyásolja az étrend a hangulatodat

Más tanulmányok a hagyományos mediterrán vagy japán étrendet fogyasztó embereket hasonlították össze a tipikus nyugati étrendet fogyasztókkal. A depresszió kockázata 25-35 százalékkal magasabb azoknál, akik tipikus nyugati étrendet fogyasztanak, mint azoknál, akik a japán vagy a mediterrán étrendhez hasonló étrendet fogyasztanak. A tudósok úgy vélik, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben, feldolgozatlan gabonafélékben, halakban és tengeri ételekben gazdag, magasabb minőségű étrend – amely csak kis mennyiségű sovány húst és tejterméket tartalmaz – felelős a jobb hangulatért. A feldolgozott és finomított élelmiszerek és a cukor (a nyugati étrend alapanyaga) is hiányzik belőlük.

Végül, sok feldolgozatlan élelmiszer fermentált, és természetes probiotikumként működik. Sajnos, ezek gyakran korlátozottak az étrendünkben, ezért a táplálékkiegészítők hasznos és könnyen elérhető alternatívát jelenthetnek. Egy jó probiotikus és prebiotikus étrend-kiegészítő szedése és az egészséges táplálkozás kiegészítése közvetlenül befolyásolhatja a hangulatot, a hozzáállást, a szociális életet és a termelékenységet!

Mit tehet a depresszió megszüntetése érdekében?

A depresszió egy bonyolult probléma, amelyet sokféle ok okozhat. A következő diétás tippek azonban pozitívan befolyásolják a bélrendszerét, ami pozitívabb hangulathoz és boldogsághoz vezethet. 

 • Figyeljen arra, hogy a különböző ételek fogyasztása után hogyan érzi magát.
 • Kísérletezzen új ételfajtákkal, például a mediterrán, a japán vagy a South Beach diétával.
 • Próbáljon ki egy olyan diétát két-három hétig, amely mellőz minden feldolgozott élelmiszert, keményítőt és cukrot.
 • Adj az ételeidhez erjesztett ételeket, például kimchit, misót, savanyú káposztát, savanyúságot vagy kombuchát.
 • Ha zavaró emésztési zavarokkal küzd, hagyja ki a tejtermékeket vagy a gabonaféléket az étrendjéből.

Javítsa a bélrendszer egészségét a DIGESTIVE+++ segítségével

A DIGESTIVE+++ probiotikumokból, prebiotikumokból és emésztőenzimek teljes skálájából áll. A probiotikum az egyik legerősebb és legjobban kutatott jó mikrobával kolonizálja a GI traktusát, hogy támogassa a bélrendszer egészségét és – most már tudjuk – az agy egészségét! Sokan számoltak be arról, hogy sokkal jobban érzik magukat mind fizikailag, mind érzelmileg, miután átálltak a kiegyensúlyozottabb étrendre és bevezették a DIGESTIVE+++-t a táplálkozási rutinjukba.

Az OMEGA+++ enyhítheti a depressziót

Az OMEGA+++ Omega 3, 6 és 9 zsírsavakból áll. Egy nagyszabású tudományos értékelés (úgynevezett metaanalízis), amely több mint 20 különböző klinikai vizsgálatot vizsgált, amelyekben az Omega-3-at különböző korcsoportokban alkalmazták súlyos depressziós zavarok kezelésére, kimutatta, hogy az Omega-3 hatékonyan támogatta az emelkedett hangulatot és a depresszió kevésbé súlyos tüneteit.

További cikkek

person standing on white digital bathroom scale
Vércukorszint és fogyás: A meglepő kapcsolat
blue and green peacock feather
Erősítő edzés – az agyad javítja a memóriát
Close-up Photo of Woman with Her Eyes Closed Holding Her Forehead
Küzdjön a stressz ellen és erősítse egészségét
Baby Lying On White Fur With Brown Blanket
Hogyan befolyásolhatják a bélbaktériumok az újszülöttet
Translate »