woman holding knife
Magas vérnyomás – A csendes gyilkos

Ha úgy gondolja, hogy a magas vérnyomást „csendes” gyilkosnak nevezik, akkor igaza van. Az ok, amiért „csendes” gyilkosnak nevezik, az, hogy gyakran nincsenek olyan tünetek, amelyeket érezhet. Előfordulhat, hogy nem kap fejfájást, fáradtnak, lassúnak érzi magát, vagy egyáltalán nem érez tüneteket. Az emberi test számos bonyolult rendszer bonyolult összetétele, amelyek egymástól függenek a működéshez. Ha egyetlen rendszer vagy szempont ki van kapcsolva, az az egész testre hatással van. Az egyes rendszereken belül olyan „fenyegetések” rejtőznek, amelyek betegséget és súlyos körülmények között halált okozhatnak.

Tudta, hogy még ha 55 éves korában normális is a vérnyomása, akkor is 90 százalék az esélye annak, hogy később magas vérnyomás alakul ki? A valóság az, hogy a magas vérnyomás minden életkorban növeli a szívroham, a stroke és még a demencia kockázatát is. Van néhány dolog, amit megtehet, beleértve néhány étrendi javaslatot is, amelyek segíthetnek csökkenteni a vérnyomást.

Mi okozza a magas vérnyomást?

A szívbetegségekkel kapcsolatban gyakran hivatkozunk a plakkok felhalmozódására. Ahogy a plakk felhalmozódik az ér vagy artéria belső burkolatán, az ér szűkebbé válik. A szív által pumpált vér mennyisége azonban nem változik. Ugyanaz a vérmennyiség próbál átjutni az immár szűkebb ereken. 

Bár az erek és artériák fiatal korban rugalmasak, az életkor előrehaladtával elveszítik természetes rugalmasságuk egy részét. Az erek nem tudnak annyira kitágulni, mint korábban, mivel a vér átáramlik rajtuk. Ha a nyomás túl nagy lesz, akkor az ér elpattanhat. Ha az érben van egy bemetszés vagy gyenge pont, a rohanó vér ereje ezen a ponton elszakíthatja az eret. Ez történik a stroke esetében is; azonban a magas vérnyomás területe az agyban jelentkezik.

Mi segíthet a magas vérnyomás enyhítésében?

Vannak bizonyos óvintézkedések, amelyeket megtehetünk az egészséges keringés fenntartása és a magas vérnyomás enyhítése érdekében. Íme néhány ajánlás:

 1. Rendszeresen ellenőriztesse a vérnyomását, még akkor is, ha az hosszú ideig normális maradt. Mivel gyakran nem „érzi” a magas vérnyomás hatásait, előfordulhat, hogy nem jelentkeznek olyan tünetek, amelyek figyelmeztetnék Önt. A gyógyszertárakban ma már vannak vérnyomásmérők, amelyek a receptek beváltásának helyén vannak elhelyezve. Kérjen meg egy asszisztenst, hogy mutassa meg, hogyan ellenőrizze a vérnyomását.
 2. Ha magas a vérnyomása, azonnal forduljon orvoshoz. Ha orvosa gyógyszert ír fel, vegye be rendszeresen. Ezt nem szabad elhanyagolni.
 3. Próbáljon meg fogyni, ha túlsúlyos. Már kis súlyveszteség is jelentős hatással lehet a vérnyomásra.
 4. Mindenképpen növelje az omega-3 zsírsavak (EPA és DHA) étrendi fogyasztását. Bár a több zsíros hal fogyasztása jó ötlet, egyes halak valószínűleg magasabb higany-, PCB- vagy egyéb toxinszintet tartalmaznak. Ezek közé tartozik a makréla, a vad kardhal, a csemegehal és esetleg mások. A tenyésztett halak bármely fajtája szintén magasabb szennyezőanyag-szintet tartalmazhat. A gyermekeknek és a terhes nőknek teljesen kerülniük kell ezeket a halfajtákat. Mindenki másnak hetente legfeljebb hét uncia ilyen halat kellene fogyasztania. Az olyan halak, mint a vadon élő pisztráng és a vadon élő lazac biztonságosabbak.
 5. Fogyasszon alfa-linolénsavat (ALA), amely a dióban, lenmagban és lenmagolajban, repceolajban és szójaolajban található. Ne feledje, hogy bár az omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek egészségügyi előnyökkel járnak, az olajok és a diófélék magas kalóriatartalmúak lehetnek, ezért mértékkel fogyassza őket.
 6. Ha vérzéses betegségben szenved, vagy vérhígító gyógyszereket szed, mindenképpen beszéljen orvosával, mielőtt omega-3 zsírsavval pótolná az étrendjét.

7 módja a stressz csökkentésének és a vérnyomás csökkentésének

Fontos, hogy csökkentsük a stresszt az életünkben, mivel az kulcsfontosságú tényező a magas vérnyomás kialakulásában. Íme hét egyszerű trükk, amire figyeljünk oda a mindennapokban.

 1. Változtasson azon, amit csak tud, hogy csökkentse a stresszt az életében.
 2. Fogadd el, hogy vannak dolgok, amelyeket nem tudsz irányítani.
 3. Mielőtt beleegyezel valamibe, győződj meg róla, hogy van rá időd és energiád. Ne feledje, hogy nyugodtan mondhat nemet olyan kérésekre, amelyek stresszt okoznak az életében.
 4. Maradj kapcsolatban azokkal az emberekkel, akiket ismersz és szeretsz, és akik szeretnek téged. Ossza meg félelmeit és aggodalmait, és beszélje meg támogató emberekkel, ami zavarja.
 5. Legyen célod, hogy minden nap pihenj. Olvasson könyvet, hallgasson zenét, meditáljon, imádkozzon, jógázzon vagy tai chi-t gyakoroljon, írjon naplót, vagy gondolkodjon el azon, hogy mi a jó az életében.
 6. Maradj aktív! Ha sportolsz, elégeted a stresszt, és jobban tudod kezelni a problémákat.
 7. Ha depressziós vagy, nehezebben tudod kezelni a stresszt. Kérjen segítséget orvosától vagy tanácsadótól, mivel a depresszió összefügg a szívbetegségekkel, és kezelhető.

Hogyan befolyásolja az étrend a vérnyomást?

Egy tanulmány 40 574 betegségtől mentes francia nőt vizsgált, akik válaszoltak egy étrendi kérdőívre, és kimutatta, hogy 1993 és 2008 között 9350 esetben fordult elő magas vérnyomás.

A kérdőívek eredményeit matematikailag kiigazították olyan tényezőkkel, mint például:

 • Kor
 • Magas vérnyomás a családban
 • Testtömegindex (BMI)
 • Fizikai aktivitás
 • Dohányzás
 • Cukorbetegség
 • Magas koleszterinszint
 • Hormonterápia
 • Alkohol
 • Koffein
 • Magnézium 
 • Kálium
 • Omega-3 bevitel
 • Feldolgozott húsok fogyasztása

Megállapították, hogy azoknál, akik a legtöbb flavonoidot fogyasztották bizonyos gyümölcs- és zöldségfélékből, 10 százalékkal kisebb volt a magas vérnyomás kialakulásának valószínűsége.

Hogyan segíthetnek a LifePharm termékek a magas vérnyomás ellen?

Az OMEGA+++ kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak (DHA és EPA). Az olaj nagymértékben tisztított a szennyeződések eltávolítása érdekében. A felhasznált hal egy kis szardíniaszerű hal, amely nagyon magas DHA és

EPA. A készítmény K2-vitamint is tartalmaz, amely bizonyítottan segít megakadályozni a kalcium lerakódását az artériákban. A K2-vitamin fogyasztásával az erek és artériák rugalmassága jelentős mértékben helyreáll, így ez az OMEGA+++ formula nagyon fontos kiegészítője. A legtöbb más omega-3 étrend-kiegészítő nem tartalmaz K2-vitamint. Ez a két összetevő együttesen támogatja a szív egészségét.

Az IMMUNE+++ három piros bogyós gyümölcsöt tartalmaz, amelyek mindegyike magas bioflavonoid- és polifenol-tartalmú. Ezek a vegyületek bizonyítottan pozitív hatással vannak a vérnyomásra és a szív egészségére. Sok C-vitamin formula nem tartalmaz flavonoidokat, de ez a LifePharm étrend-kiegészítő tartalmazza a Life-C keverék C-vitamint bioflavonoidokkal. 

Az IMMUNE+++ olyan bogyós gyümölcsöket tartalmaz, mint a camu camu, amelyek bioflavonoidokkal egészítik ki a C-vitamin előnyeit. Nyolc másik gazdag brazil trópusi gyümölcshöz képest a camu camu az egyik legmagasabb fenol-, C-vitamin- és antioxidáns-aktivitású.

Egy tanulmány elemezte a különbségeket a C-vitamin szedése és az acerola (amely C-vitamint, bioflavonoidokat és más összetevőket tartalmaz) fogyasztása között. Az eredmények azt mutatták, hogy az acerolalé bizonyos összetevője(i) befolyásolja(k) a C-vitamin felszívódását a vérben, és minimalizálja a vizelettel való kiválasztását; így a C-vitamin tovább kering a véráramban. Az IMMUNE+++ nem csak Life C keveréket, hanem hatásos gyümölcsbogyókat is tartalmaz a bennük található jótékony bioflavonoidokkal. 

A DIGESTIVE+++ értékes probiotikumairól és prebiotikumairól már sokat hallottunk, azonban ritkán említik, hogy a DIGESTIVE+++ egyik „plusz” összetevője a jelentős mennyiségű ALA lenmagolaj formájában. Ez további forrást biztosít az egészséges zsírok ezen kategóriájának kialakulásához fontos zsírsavakhoz, és nem olyan kalóriadús. A DIGESTIVE+++ napi szedése biztosítja azt is, hogy a lenmagolajat beépítse az étrendjébe.

További cikkek

Close-Up Photograph of Petri Dishes with Different Colors
Káros bélmikrobák vezethetnek májbetegséghez
White and Green Medication Pills on Gray Surface
Omega-3-ok az OMEGA+++-ban a szív egészségéhez kapcsolódva
fruit, fruit salad, apple
IMMUNE+++ Erőteljes antioxidánsokat tartalmaz a pusztító szabadgyökök legyőzésére.
woman, belly, stomachache
Emésztési problémák – A 10 milliárd dolláros bélprobléma
Translate »