Close-Up Photograph of Petri Dishes with Different Colors
Káros bélmikrobák vezethetnek májbetegséghez

A bél és a máj kapcsolatát bél-máj tengelynek nevezik. A bél és a máj azért kapcsolódik egymáshoz, mert anatómiailag közel vannak egymáshoz. A bélbél és a máj között a portálrendszeren keresztül funkcionális kapcsolat is van, így az egészséges máj létfontosságú része a bélrendszer egészségének és az általános jólétnek.

A májnak számos biokémiai funkciója van, amelyek a szervezet egészségének megőrzéséhez szükségesek, ezért nagyon fontos, hogy a májat helyes életmóddal tartsuk egészségesen. Valójában a máj az egyetlen olyan szerv, amely képes önmagát megjavítani, sőt új szöveteket is regenerálni, ha egészséges. 

Mi történik, ha a máj károsodik?

Amikor a máj károsodik, számos enzim szivárog ki a májsejtekből és kering a véráramban. Ezek az enzimek megjelennek a vérvizsgálatban, és figyelmeztethetik az orvost az esetleges májkárosodásra. Más vizsgálatok az immunválaszok mérésével meg tudják állapítani, hogy történt-e bizonyos károsodás. Ezeket „markereknek” nevezik, mert a vérben lévő ezen összetevők kiértékelése meg tudja mondani az orvosnak, hogy mi történik a szervezetben. 

Mi okozza a zsírmájbetegséget?

A zsírmájbetegség a túlzott cukorbevitel következménye, mivel a szervezet a nem hasznosított cukrot zsírrá alakítja, és a máj elkezdi tárolni ezt a zsírt a sejtekben. Ennek a zsírnak a tárolása káros a májsejtek mechanikájára, és végül zsírmájbetegséghez vezet. A máj kötőszövetet kezd termelni, amely eluralkodik a szerven, és cirrózisnak vagy fibrózisnak nevezik. A vénák és erek elzáródnak, a májsejtek nem kapnak vérellátást, és a máj végül leállhat.

A nem alkoholos zsírmájbetegség a leggyakoribb májbetegség a világon. Ha a májkárosodás folytatódik, a zsírmáj hepatitiszbe, májzsugorba és a májszövet súlyos elváltozásába torkollhat.

A nem alkoholos zsírmáj egyetlen bevált kezelési módja az életmódváltás. A nem alkoholos zsírmájhoz vezető egyik kedvezőtlen állapot a vékonybélben a barátságtalan mikrobák túlszaporodásával és a bélrendszer fokozott áteresztőképességével függ össze. A káros bélmikrobák etanolt és lipopoliszacharidokat termelnek, súlyos oxidatív stresszt és fokozott gyulladást okozva, ami a zsírmájbetegség folyamatához vezet.

Pre és probiotikus kiegészítés támogatja a máj egészségét?

A máj és a bélrendszer közötti ismert kapcsolat miatt tudósok egy csoportja nemrégiben tanulmányt végzett, hogy értékelje a prebiotikus és probiotikus étrend-kiegészítő szedésének hatásait olyan alanyokra, akiknél nem alkoholos zsírmájat diagnosztizáltak. 

52 alanyt randomizáltak, akik 28 héten keresztül naponta kétszer szedték a táplálékkiegészítőt vagy placebót. A májenzimek (a májkárosodás markerei), a gyulladásmarkerek, mint például a C-reaktív fehérje, a tumornekrózisfaktor és a fibrózis pontszám a mindkét csoporton elvégzett vizsgálatok között szerepeltek. Az alanyoknak azt tanácsolták, hogy kövessék az energiával kiegyensúlyozott étrendet és a fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlásokat.

Az eredmények azt mutatták, hogy a prebiotikus és probiotikus kiegészítést kapó csoportban javultak a májenzim-értékek, a C-reaktív protein-értékek, a tumor nekrózis faktor és a fibrózis értékek. Ezek a pontszámok statisztikailag szignifikánsan javultak a placebót kapó csoporthoz képest. 

A kiegészítés támogatta a gyulladás számos markerének csökkenését, és csökkentette a májenzimeket, ami a máj állapotának javulását mutatta ebben az előzetes vizsgálatban. 

Kick Out rossz mikrobák a probiotikumok és prebiotikumok

A jó probiotikus étrend-kiegészítő szedésének előnye többek között az, hogy a jó baktériumok megtelepedhetnek a tápcsatornában. A jó és a rossz baktériumok egyaránt versenyeznek a tápanyagokért, és ha az egyén folytatja a jó mikrobák szedését, azok kezdik uralni a populációt, kiszorítva a káros mikrobákat.

Ez hasonló a kert gyomlálásához. Ha eltávolítja a gyomokat, több víz, tápanyag és napsütés jut azoknak a növényeknek, amelyeket szeretne termeszteni. Ahogy a jó növények teret nyernek, kevesebb hely marad a káros gyomoknak, és azok elpusztulnak. A prebiotikumok, például a fruktooligoszacharidok fontosak a vastagbél területén lévő bizonyos baktériumok táplálásához, hogy a jó mikrobák lakják a vastagbelet. 

10 tipp a májfunkció és az egészség támogatásához

Az egészséges máj az Ön jólétének kulcsa. Íme tíz tipp, amelyekkel támogathatja máját és javíthatja általános egészségi állapotát:

  1. Tartsa naprakészen az orvosi vizsgálatokat, hogy a májkárosodás jeleit keresse.
  2. Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával: bizonyos vényköteles gyógyszerek károsíthatják a májat.

  3. Korlátozza vagy tartózkodjon az alkoholfogyasztástól.

  4. Tartsa meg az egészséges testsúlyt, és mozogjon, mivel ez jót tesz az összes szerv keringésének.

  5. Táplálkozzon egészségesen, korlátozva a szénhidrátok, a cukor és az egészségtelen zsírok bevitelét.

  6. Korlátozza a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, különösen a paracetamol (pl. Tylenol és mások) használatát, mivel ezek folyamatos használata köztudottan károsítja a májat.

  7. Szedje a DIGESTIVE+++-t, hogy biztosítsa bélrendszerének egészséges és jótékony mikrobiótával való benépesítését. A spóraképző mikroba túléli az emésztést és kolonizálja az emésztőrendszert és a vastagbelet.

  8. A DIGESTIVE+++ olyan prebiotikumokat tartalmaz, mint a fruktooligoszacharidok, a csicsóka és a yacon gyökér, amelyek elősegítik a jótékony mikrobák növekedését az alsó bélrendszerben és a vastagbélben.

  9. A DIGESTIVE+++ a zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat lebontó enzimek teljes skáláját tartalmazza, segítve az ételben lévő tápanyagok megemésztését, felszabadítva az ásványi anyagokat, vitaminokat és egyéb kofaktorokat.

  10. A lenmagolajat a DIGESTIVE+++-on keresztül szerezze be. A lenmagolaj jótékony hatásúnak bizonyult az olyan betegségekben szenvedők számára, mint a bél- és emésztőrendszeri gyulladás. Számos tanulmány megállapította, hogy a lenmagolaj a jelek szerint képes megnyugtatni a gyulladt belek belső bélfalát. Olyan összetevőkkel is rendelkezik, amelyek segítik a természetes hashajtóként való hatékonyságát.

További cikkek

ginger, hot lemon, tea
A Life-C-vitamin a legjobb keverék az erős immunrendszer felépítéséhez
woman wearing black scoop neck top
Elősegíti a fiatalos megjelenésű bőrt a LAMININE & IMMUNE+++ segítségével
blue and green peacock feather
Erősítő edzés – az agyad javítja a memóriát
a man holding a baby in his arms
Új tanulmányok azt sugallják, hogy a születési módszer befolyásolja a bél mikrobáit
Translate »