men's white crew-neck T-shirt
Hogyan lehet lelassítani az öregedés hatásait, a tudomány szerint

Ahogy öregszünk, a legtöbben a következőket akarjuk:

  1. Élj hosszú és egészséges életet
  2. Kerülje az öregedéssel járó betegségeket és betegségeket

Szerencsére a legújabb tudományos kutatások szerint a hosszabb telomerhossz fenntartásával egészségesebben öregedhetünk . A telomerek és a telomeráz nevű enzim egyre jobb megértésével számos tanulmány mutatja be az egészséges telomerhossz fenntartásának természetes módjait. Először is vizsgáljuk meg, hogy mik azok a telomerek, hogyan befolyásolják az öregedést, és hogyan tarthatja fenn természetes módon a telomerhosszat, hogy csökkentse az öregedés hatásait.

Mik azok a telomerek?

Soha nem hallott még a telomerekről? Semmi baj, a legtöbben nem ismerik. A telomerek leírására a legjobb módszer a cipőfűző analógia: a telomerek a cipőfűző végén lévő sapkákhoz hasonlítanak. Elsődleges funkciójuk a 23 kromoszómapáron belüli DNS védelme. Megakadályozza, hogy a kromoszóma egyik vége összeolvadjon a másikkal.

Hogyan befolyásolják a telomerek az öregedést?

A telomerek az életkor előrehaladtával természetesen rövidülnek. Ez azért van, mert a telomerek minden egyes sejtosztódáskor rövidülnek. Ha egy sejt eléri azt a pontot, amikor a telomerei olyan rövidek lesznek, hogy már nem tud osztódni, akkor teljesen leáll a szaporodással, és egy szeneszcenciának nevezett állapotba kerül. Az ezt az állapotot elérő sejteket öreg, haldokló sejteknek tekintik. A rövidebb telomerhosszúságú sejtek és az öregedés következtében károsodott sejtek a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és bizonyos rákos megbetegedések fokozott kockázatát okozhatják.

A telomerhossz és a telomeráz közötti kapcsolat

A telomeráz egy olyan enzim, amely aktiválja a telomerek növekedését és meghosszabbítja a sejtek élettartamát. Ez az enzim segíti a sejteket a telomerek javításában és hosszának fenntartásában, miközben osztódnak. Azzal, hogy egyre jobban megértjük, hogyan néz ki ez az enzim, egy napon olyan étrend-kiegészítőket és gyógyszereket tervezhetünk, amelyek növelik a telomeráz aktivitását. Ha a célzott telomeráz-aktivitás gyógyszerek vagy táplálékkiegészítők segítségével növelhető, akkor végül drasztikusan csökkenthető lesz az öregedéssel összefüggő betegségek és bajok előfordulása.

Még sok munka áll előttünk, hogy olyan gyógyszereket tervezzünk, amelyek a telomeráz aktivitását célozzák meg bizonyos sejtekben. Úgy tűnik, hogy jelentős előrelépés van a láthatáron, köszönhetően a telomerázról nemrégiben készült nagyfelbontású fotóknak, amelyek segítenek a kutatóknak azonosítani a telomeráz azon részeit, amelyeket gyógyszerekkel megcélozhatnak.

3 természetes módszer a telomerek hosszának fenntartására

Akár hiszed, akár nem, az életmódod közvetlen hatással van arra, hogyan öregszel. Az egészséges életmód elfogadásával és fenntartásával javíthatsz azon, hogy ma mennyire jól érzed magad, és mennyire fogod jól érezni magad idősebb korodban.

Összeállítottunk egy listát a legjobb 3 természetes módja amelyek tudományosan bizonyítottan segítik az egészséges telomerhossz fenntartását. Nézze meg őket az alábbiakban:

Vegyen be kiegészítőket

A kutatások azt mutatják, hogy a táplálékkiegészítők segíthetnek a telomerek meghosszabbításában. Amikor a LifePharm elindult, a LAMININE volt a legelső táplálékkiegészítő, amelyet a fogyasztóknak kínáltak. Dr. Rafael Gonzalez és csapata a DaVinci Biosciences laboratóriumában, a kaliforniai Loma Lindában végzett vizsgálatokat a LAMININE előnyeinek és hatékonyságának meghatározására. 

A 90 napos vizsgálat kimutatta, hogy a LAMININE támogatja a telomeráz aktivitást és meghosszabbíthatja a telomerek hosszát. Fontos megjegyezni, hogy a LAMININE-t szedő alanyok nem változtatták meg étrendjüket vagy életmódbeli szokásaikat, de a telomerhosszabbodásra utaló jeleket mutattak. A LAMININE összetevői közé tartozik a megtermékenyített madártojás-kivonat, tengeri fehérjék és fitoproteinek. A fehérje biofaktorok, mint például az FGF-2, csak az ebben a táplálékkiegészítőben használt tojáskivonatban találhatók meg. Ez az elsődleges összetevő, amelynek az egészséges sejtfejlődés támogatását tulajdonítják.

Egészséges, kiegyensúlyozott étrendet fogyasszon

Érdemes lenne kipróbálni a mediterrán étrendet. Egy tanulmány szerint a Nurses’ Health Study arra a következtetésre jutott, hogy a mediterrán étrend összefüggésbe hozható a hosszabb telomerhosszal. A mediterrán diétát azért tartják hatékonynak, mert hatással van a szervezet oxidatív stressz szintjére. Az oxidatív stresszt a szabad gyökök egyensúlyhiánya okozza a szervezetben. Ezek károsíthatják a zsírszövetet, a DNS-t és a fehérjéket. Idővel ez a károsodás számos különböző betegséghez vezethet. A mediterrán étrendről kiderült, hogy hatékonyan védi a DNS-ét (és védi a telomerek egészségét) az oxidatív stressztől, mivel olyan antioxidánsokban gazdag élelmiszereket kínál, amelyek megakadályozzák, hogy a szabad gyökök túlságosan elszaporodjanak a szervezetében.

Elissa Epel szerint, egy olyan tanulmány társszerzője, amely az étrend és a telomerek hossza közötti kapcsolatot vizsgálta., minden antioxidánsokban gazdag étrend a telomerek számára kedvező biokémiai környezetet teremt. A tanulmányban vizsgált négy diéta a fent említett mediterrán diéta, a DASh diéta, az Egészséges táplálkozási index és az Alternatív egészséges táplálkozási index volt. Mindegyik étrend a sok gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona és növényi alapú fehérjék fogyasztását hangsúlyozza.

Rendszeres testmozgás

Általánosan elfogadott, hogy a testmozgás jót tesz az egészségnek. Segít csökkenteni a stresszt, javítja a pihenést, segít megtartani az egészséges testsúlyt, és hozzájárulhat a telomerek egészséges hosszának fenntartásához. Az NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) tanulmánya szerint a rendszeresen sportoló felnőtteknél kilenc évvel kevesebb volt a sejtek öregedése, mint azoknál, akik mérsékelten vagy keveset mozogtak. Arra a következtetésre jutottak, hogy a magas fizikai aktivitású felnőttek telomerjei hosszabbak voltak, mint azoké, akik keveset vagy egyáltalán nem mozogtak.

Kezdje el javítani a sejtek egészségét ma

Amint látja, ma már vannak módok arra, hogy javítsa egészségét és jobban kezelje az öregedés hatásait. Most, hogy többet tudsz a telomerekről, az egészségedben betöltött szerepükről az öregedés során, és arról, hogyan tarthatod őket tovább egészségesen, megteszed a következő lépést a telomereid egészségének védelme érdekében? 

Az öregedéssel együtt járó megnövekedett betegségkockázat természetes jelenség, amellyel mindenkinek szembe kell néznie. Kétségtelen, hogy az öregedés elleni küzdelem legjobb módja a megelőzés, az egészséges életmóddal, amely magában foglalja a kiegyensúlyozott táplálkozást is. Használja tehát a telomerek egészségének megőrzésére és javítására vonatkozó listánkat, és kezdje el az egészséges öregedés útját még ma!

További cikkek

red and white abstract painting
A meglepő kapcsolat a magas vércukorszint és a demencia között
Nagy hegy
Miért érdemes megbízni a Clean Label Project tanúsított termékekben
person doing yoga exercises
Hogyan maradj egészséges az életkor előrehaladtával
anatomy, bacteria, bacterium
A DIGESTIVE+++-ban található lenmagolaj kiváló előnyei
Translate »