Woman With Pink Lipstick
Hogyan lehet javítani a bőr és a szem egészségét

A bőrrák diagnózisa világszerte minden idők legmagasabb szintjét éri el. Bőrének védelme nem csak szépség-, hanem egészségügyi kérdés is. 

Miért károsíthatja a Nap a szemet és a bőrt?

Az ózonréteg egy természetes, három oxigénmolekulából álló réteg a földi légkör felett, amely segített elterelni az UV-sugarakat a Földet érő nagy intenzitású bombázástól. A fluorozott-klórozott szénhidrogének (CFC-k) és más ipari vegyi anyagok használatának megjelenésével ez a védőréteg elvékonyodott, így most jobban ki vagyunk téve a kemény UV-sugaraknak, mint valaha. 

Az elmúlt néhány évben számos, állatokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy az omega-3 zsírsavak (EPA) fogyasztása védőhatást fejt ki a napkárosodás okozta súlyos ultraibolya sugárzással szemben. 

A súlyos napkárosodás mutálódott bőrsejtekhez és elváltozásokhoz vezet a bőrön. Bár nem ismert pontosan, hogy milyen mechanizmusok lehetnek felelősek azért, hogy az ultraibolya sugárzás által kiváltott DNS-károsodással szemben a bőr védelmet nyújtson az emberekben és az állatokban, több mechanizmusra is tettek javaslatot:

  • Lehet, hogy a sérült bőrt javító immunsejtek leépülése?
  • Az UV-sugarak károsítják a bőrsejtek DNS-ét, és mutációt okoznak?
  • Ez több tényező kombinációja, beleértve az oxidáns károsodást is? 

Tanulmány szerint az Omega-3-ak védik a bőrt az UV-sugárzás okozta károsodástól

Egy nemrégiben végzett kettős vak, randomizált vizsgálatban 42 egészséges személyt utasítottak arra, hogy három hónapon keresztül napi négy gramm tisztított omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavat (EPA) vagy egy másik, egyszeresen telítetlen olajsavnak nevezett zsírsavat vegyenek be. 

Az omega-3-mal táplálkozó csoportban 800 százalékkal nőtt a vérben keringő omega-3-ak mennyisége. A leégésérzékenységet csökkentette az omega-3 olaj szedése, de az olajsavolajé nem.

Amikor az alanyok bőrét ultraibolya sugárzásnak tették ki, a súlyos bőrkárosodás számos mérési eredményét értékelték. A bőrkárosodási markerek jelentősen csökkentek abban a csoportban, amelyik EPA omega-3-kiegészítőket szedett, szemben az olajsavas olajat kapó csoporttal. Az omega-3 EPA segített csökkenteni a bőrben az erős ultraibolya sugárzásnak való kitettség által általában okozott károsodások egy részét. 

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a bőrsejtekben lévő DNS-struktúrák kevésbé károsodtak. Arra a következtetésre jutottak, hogy az étrendi EPA-fogyasztás védelmet nyújthat a mutációkhoz és bőrelváltozásokhoz vezető súlyos bőrkárosodásért felelős sejtek akut ultraibolya sugárzás okozta károsodásával szemben.

Hogyan csökkenthető az időskori makuladegeneráció kockázata?

Az időskori makuladegeneráció (AMD) egy olyan állapot, amelyben a makula, a szemnek az a része, amely a legélesebb és legrészletesebb látásért felelős, elkezd elvékonyodni és lebomlani, látásvesztést okozva. Ha nem kezelik, vaksághoz vezethet.

Úgy gondolják, hogy az évek során a napfénynek való kitettség elősegítheti az időskori makuladegenerációt. Ezt nevezik fotooxidációnak. Szemének védelme érdekében csökkentse a túl sok napozás okozta oxidatív károsodásnak való kitettséget. 

A világ különböző részein számos nagyszabású vizsgálatot végeztek annak kiderítésére, hogy az étrendben található bizonyos tápanyagok csökkentik-e az időskori makuladegeneráció (AMD) kockázatát.

Omega-3 zsírsavak
Egy korábbi, az Eye Disease Case Control Study (Egyesült Államok) keretében végzett esettanulmány ( Eye Disease Case Control Study ) összefüggést mutatott ki az n-3 zsírsavak magasabb bevitele és az előrehaladott AMD alacsonyabb kockázata között a linolsavban szegény étrenden élő egyének körében. A Blue Mountains Eye Study (Ausztrália) az n-3 zsírsavak védő hatását mutatta ki a késői AMD-ben a legmagasabb omega-3 zsírsav-bevitelt fogyasztók körében.

Antioxidánsok és cink

A szövetségi kormány Nemzeti Szemészeti Intézete által végzett egyik legnagyobb, 3600 résztvevővel végzett tanulmány, az Age-Related Eye Disease Study (AREDS), megállapította, hogy a magas antioxidáns- és cinkbevitel mintegy 25 százalékkal csökkentheti az előrehaladott, időskori makuladegeneráció kialakulásának kockázatát.

Kiderült, hogy a C-vitamin, az E-vitamin, a cink és az antioxidáns pigmentekben gazdag étrend fogyasztása kulcsszerepet játszhat abban, hogy az előrehaladott AMD kialakulásának magas kockázatának kitett emberek megőrizhessék megmaradt látásukat. 

A másik meglepő felfedezés az volt, hogy a vizsgálatban részt vevők, akik a legmagasabb omega-3 zsírsavfogyasztásról számoltak be, jelentősen kisebb valószínűséggel szenvedtek neovaszkuláris AMD-ben. Az AMD megelőzésére nincs biztos módszer. Vannak azonban olyan dolgok, amelyekkel késleltetheti a kialakulását vagy csökkentheti a súlyosságát.

4 módja a bőr és a szem egészségének javítására

Javítsa bőrének és szemének egészségét az alábbi lépések aktív beépítésével a mindennapi életébe.

  1. Viseljen védőruházatot, és csökkentse vagy korlátozza a közvetlen napsugárzásnak való kitettséget. Védje szemét a naptól jó napszemüveg és széles karimájú kalap viselésével.
  2. Friss gyümölcsökben és sötétzöld leveles zöldségekben, például spenótban, kelkáposztában és kelkáposztában gazdag étrendet fogyasszon. Ez utóbbiak különösen gazdagok luteinben és zeaxantinban, amelyek kulcsfontosságúak a szem egészsége szempontjából.
  3. Egészítse ki étrendjét az IMMUNE+++ termékkel. Az IMMUNE+++ formula Life-C keveréke 200 százalékkal jobban biohasznosítható, és kétszer annyi ideig marad a véráramban, mint a C-vitamin hagyományos formái. Az IMMUNE+++ további előnyei közé tartoznak a bogyós gyümölcsökből, a camu camu és a gránátalma gyümölcséből származó fontos bioflavonoidok és antioxidánsok, amelyek elősegítik és fokozzák a C-vitamin antioxidáns hatását.

  4. Vegye be az OMEGA+++-t naponta. Jelezték, hogy segíthet csökkenteni az időskori makuladegenerációval kapcsolatos szemproblémák kockázatát. Az OMEGA+++ étrendjének kiegészítése biztosítja, hogy táplálkozásilag támogassa a szem és a bőr egészségét. Tanulmányok szerint a 3-4 kapszula OMEGA+++-ban található 1,5-3,0 gramm EPA és DHA egyenértékének megfelelő mennyiségű EPA és DHA elfogyasztása megemeli a keringő vér omega-3 szintjét.

Az OMEGA+++ K-vitamint is tartalmaz a természetes véralvadási faktorok és a szív egészségének további támogatása érdekében. Az OMEGA+++ tartalmazza továbbá a LifePharm exkluzív megtermékenyített madártojás kivonatát és a CoQ 10 Extended Release-t, egy magas biológiai hozzáférhetőségű formáját. A mitokondriumok, a test minden egyes sejtjének erőműve, a CoQ10-től függ az optimális működéséhez szükséges energia.

További cikkek

Woman in Gray Dress Sitting on Bed
A folyamatos hát- vagy nyaki panaszok befolyásolják a mindennapi életét?
money, profit, finance
Minél többet osztasz meg, annál többet keresel
a 3d image of the human body and the structure of the body
Hogyan teszi tönkre az egészségtelen bél az egészségét
brown and white mushroom in close up photography
A pulykafarok gomba erősíti az immunrendszert
Translate »