woman wearing black panty
A bél egészsége – Az emésztés fontossága +++

A mikrobiológiai tudomány az elmúlt években új felfedezésekkel bővült, amelyek a gyomor-bél traktus egészségével kapcsolatosak. Ezek a Nature magazinban és más folyóiratcikkekben jelennek meg. Mélyreható ismereteket kínálnak, amelyek segítenek megérteni az emésztőrendszerünk optimális egészségben tartásának orvosi és ökológiai jelentőségét.

Hogyan optimalizáljuk az emésztést

A Nemzetközi Probiotikum és Prebiotikum Szövetség (ISAPP) meghatározása szerint a probiotikus baktériumok „olyan élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben beadva egészségügyi előnyöket biztosítanak a gazdaszervezet számára”. Az étrendi prebiotikumok „szelektíven fermentált étrendi összetevők, amelyek specifikus változásokat eredményeznek a gasztrointesztinális mikrobióta fogyasztásában és/vagy aktivitásában, ezáltal előny(ök)et biztosítva a gazdaszervezet egészségére nézve”.

Az emésztőrendszer optimális működéséhez az is szükséges, hogy a tápanyagokat a legegyszerűbb kémiai formájukra bontja, hogy a szervezet megfelelően fel tudja szívni azokat. A gyomron és a beleken keresztül történő emésztés célja, hogy az élelmiszert a legegyszerűbb kémiai szerkezetűvé alakítsa, hogy az készen álljon a bélgáton keresztüli felszívódásra. Ha az élelmiszer nem megfelelően emésztődik meg, az irritálhatja a bélbélnyálkahártyát, és egyéb problémákat okozhat az emésztőrendszerben. 

Az elmúlt évtizedben hat fontos koncepció alakult ki a pre- és probiotikumok, az emésztőenzimek és az emberi szervezet mikrobiológiájának fontosságával és értékével kapcsolatban. 

 1. Az emberi test egy makrokozmosz, amely emberi és mikrobiális partnerekből áll. 
 2. A neurogasztroenterológiának nevezett új tudomány a GI-egészségügyről az agyműködéssel összefüggésben tanít minket. 
 3. Az enterális idegrendszer egy nagy ideghálózat, amely az emésztőrendszeri funkciókat irányítja és az agyra hat. 
 4. Tanulmányok szerint a probiotikum-kiegészítés segíthet csökkenteni a szomorú hangulattal járó negatív gondolatokat. 
 5. A probiotikumokról kiderült, hogy hatással vannak a bél-agy-bőr tengelyre, ami azt mutatja, hogy ez a három szerv össze van kötve. 
 6. Ahogy öregszünk, a hasnyálmirigy kevésbé hatékonyan választja ki az enzimeket vagy az inzulint, ami a felszívódás hatékonyságának csökkenését eredményezi. A kiegészítő enzimek hozzáadása hatékony eszköz lehet a teljes emésztési folyamatok segítésére.

A humán mikrobiom projekt (HMP)

A történelem során bebizonyosodott, hogy az élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőkből származó biztonságos mikroba törzsek a jelek szerint számos módon javítják a bélrendszer egészségét, többek között:

 • Az emésztés elősegítése
 • Kiegyensúlyozott megszüntetés
 • Lehetséges immunrendszeri támogatás
 • Megnövekedett energiaszint
 • A hangulat és a memória lehetséges előnyei

A szakértők közösen annyira érdeklődnek a probiotikumok (jó bélmikrobák) egészségügyi előnyeiről szóló előzetes adatok iránt, hogy mélyebben bele kívánnak ásni az ember és mikrobái között létrejövő szimbiózis tudományába. Az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Ázsiában elindult a Nemzetközi Humán Mikrobiom Projekt (H MP) elnevezésű projekt. Ez azt a tényt tükrözi, hogy emberi és mikrobiális összetevőkből álló emberi szupraorganizmusok vagyunk.

A bennünk élő mikrobák becslések szerint tízszeresen meghaladják a testünkben lévő sejtek számát. Idővel mikrobiális szimbiontáink olyan tulajdonságokkal láttak el minket, amelyeket nem kellett volna magunktól kifejlesztenünk.

A HMP a 21. század tudományának néhány leginspirálóbb, legaggasztóbb és legalapvetőbb kérdésével fog foglalkozni. Fontos ígéret, hogy lebontja az orvosi és a környezeti mikrobiológia közötti mesterséges határokat. A remények szerint a HMP amellett, hogy új módszereket kínál az egészség és a betegségekre való hajlam meghatározására, olyan paramétereket is biztosít majd számunkra, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megtervezzük, megvalósítsuk és nyomon kövessük a mikrobiótánkat szándékosan manipuláló stratégiákat, hogy optimalizáljuk a mikrobióta teljesítményét az egyén fiziológiájával összefüggésben.

A mikrobák előnyei

Mikrobiom projekt célja az emberrel együtt élő és hasznos mikrobák (beleértve génjeiket is) megértése. Ahogy egyre több információ kerül feltárásra, egyre több alkalmazást fogunk látni az emberrel kapcsolatban álló mikrobiális közösségek „testre szabására”, és arra, hogy ezek hogyan lehetnek pozitív hatással az egészségre. Fiziológiai jellemzők, mint például:

 • A veleszületett és az adaptív immunitás fejlődése
 • A fertőzések relatív fogékonysága
 • Immuntolerancia
 • A tápanyagok biológiai hozzáférhetősége
 • A bélgát funkciója módosulhat az általunk bevitt mikrobiális közösségek összetételének és funkcióinak megváltoztatásával.

A tanulmány célkitűzései azon a feltevésen alapulnak, hogy minden egyes egyén egy ökoszisztémához hasonló makrokozmosz. Az ökológusok az erdők, sivatagok, óceánok, füves területek és hegyvidékek ökoszisztémáit tanulmányozzák. Figyelembe veszik a szimbiózis és kölcsönös (hasznos) kapcsolatok kialakulását, a parazita (káros) kapcsolatokat, a természetes ragadozókat, a növényzetet és az éghajlatot, valamint azt, hogy ezek hogyan vannak egyensúlyban. Ha az ökoszisztémát manipulálják vagy megváltoztatják olyan változások, mint például a súlyos időjárás (aszály, tűzvész, hurrikánok vagy árvizek), akkor az ökoszisztéma megváltozik. Jó éghajlattal és esővel kedvezően is változhat. 

A szunnyadó magvak szaporodhatnak, és az új növényzet új állatokat ösztönözhet a helyi lakosok számára. Ezektől a környezeti tényezőktől függően a rendszer megváltozik. Ugyanez igaz az emberi testre is. Minden egyes ember egy mikrobiális ökoszisztémából áll. Ma már felismerték, hogy ez a mikrobiális ökoszisztéma milyen fontos lehet az egészségünk szempontjából.

Biológiai anyánktól örököljük mikrobáinkat. A bélrendszeri mikrobáink hasonlóak lesznek az övéhez a szoros biológiai függőségi kapcsolatunk és az egy ideig közös testünk alapján. Idővel, ahogy felnőtté válunk, makrokozmoszunk változni fog az étrend, a kitettség, az élethelyzet, a genetika, az életmód és a kulturális viselkedés alapján. Humán kísérletek kimutatták a prebiotikumok és probiotikumok hatását a bélrendszer egészségének javítására, az immunválaszok támogatására és az általános egészség megőrzésének elősegítésére.

Neurogasztroenterológia a GI egészség és az agyműködés területén

Bár ez egy viszonylag új tudományág, nagy az érdeklődés és néhány előzetes kutatás is mutatja, hogy az emésztőrendszer egészsége mennyire fontos lehet az agy működése szempontjából. A tudományterület neve neurogasztroenterológia, és a központi idegrendszer (CNS) és a bélrendszer kölcsönhatásait vizsgálja. 

A tudósok ezt „agy-bél tengelynek” nevezik. Az agy-bél tengely egy kétirányú kommunikációs rendszer, és magában foglalja a központi idegrendszert, amely az agyból, a gerincvelőből és az idegekből, hormonokból és más molekulákból, például neuropeptidekből és citokinekből álló bélrendszerből áll. Az agy-bél tengely szerepe a környezeti hatások, például az éhség, a stressz és az érzelmek bélfunkciókra gyakorolt hatásának közvetítése. A stressz és az érzelmek a bélfiziológia és a bélrendszeri tünetek változásaiban tükröződhetnek.

A bélrendszerben található mikrobiális partnereink legnagyobb gyűjteménye. A kutatások és eredmények folyamatosan alátámasztják azt az elképzelést, hogy a jól megtervezett pro- és prebiotikumok fogyasztása egészséges módon változtatja meg a bélrendszer ökoszisztémáját.

Ha jó mikrobák kerülnek az emésztőrendszerbe, akkor csökkenhet az egészségtelen mikrobák, élesztőgombák és a káros baktériumok egészségtelen szintjének növekedése. Ezt más mikrobiológiai forgatókönyvekben „kompetitív gátlásnak” nevezik. A prebiotikum emellett ideális táplálékot biztosít a jó mikrobák számára a túléléshez. A jó mikrobák viszont olyan tulajdonságokkal fognak rendelkezni, amelyek optimalizálhatják a GI-traktus pH-ját, és előállíthatnak néhány, a GI ökoszisztéma számára fontos vitamint és kofaktorokat.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a mikrobiális diszbiózis (a barátságtalan mikrobák elszaporodása vagy a bélflóra egyensúlyának felborulása) összefügg a gyomor-bélrendszeri és anyagcserezavarokkal. Ma már feltételezik, hogy ez szabályozatlan neuro-immun funkciókat eredményezhet, amelyek hatással vannak a viselkedésre.

Amikor a bélrendszerben káros mikrobák (kórokozók) élnek, toxinokat és káros melléktermékeket választanak ki. Ha valaha is volt már utazási hasmenése vagy romlott ételt evett, emlékezhet rá, hogy más módon is rosszul érezhette magát (rosszkedvű, rosszkedvű, szomorú, depressziós vagy szorongó volt).

Az enterális idegrendszer – A második agy

A hangulatváltozások az agy és a bélrendszer közötti szoros kapcsolatnak tudhatók be. A gyakran „második agynak” nevezett bélidegrendszer (ENS) az emésztőrendszer falába ágyazódik, és a nyelőcső és a végbélnyílás között húzódik. Körülbelül 400 millió neuront tartalmaz, többet, mint bármely más perifériás szerv, és körülbelül ugyanannyi neuront, mint a gerincvelő. A perifériás idegrendszer része és a vegetatív idegrendszer egyik részlege, amely a tápcsatorna működését irányítja. Az ENS irányítja:

 • GI motilitás
 • Szenzáció
 • Szabályozza a folyadékcserét
 • Helyi véráramlás
 • Gyomor- és hasnyálmirigy-szekréció
 • GI endokrin funkciók
 • Védelmi reakciók
 • Reflexek

A GI-traktus falába ágyazva az ENS-t a bélgát védi a toxikus luminális tartalommal szemben. A gát feladata, hogy az emésztési folyamat kemény kémiai reakcióit elkülönítse a szorosan kapcsolódó érzékeny idegektől és szövetektől.

Ha egészséges, a gát gondosan csak bizonyos alkotóelemeket és ionokat enged át. Néha a tápcsatorna begyullad. Ha a GI traktusban gyulladás van, a vizsgálatok kimutatták, hogy ez viselkedési szorongást okozhat. Számos vizsgálatban kimutatták, hogy a pre- és probiotikumok fogyasztása csökkenti a GI-gyulladást, és az ebből következő viselkedési szorongást is.

Ha a bélrendszerben barátságtalan mikrobák élnek, az egyén szorongást és depressziót tapasztalhat, valamint a tényleges egyensúlyhiány kellemetlenségeit. A gasztrointesztinális (GI) traktusban található mikrobák számos hatást gyakorolnak a bélrendszer neuro-immunrendszerére, és befolyásolják az anyagcsere-aktivitást, az immunválaszt és az élettani funkciókat.

A bél mikrobióta összetétele és aktivitása számos hatásnak van kitéve. Függ az egyes emberek egyedi fiziológiájától, immunológiájától, étrendjétől, antibiotikum-használatától és belső fertőzéseitől.

Probiotikumok és a bél-agy-bőr tengely

A visszatérő bőrkiütések (akne) gyakori betegség a fejlett országokban, és az elmúlt fél évszázadban egyre gyakoribbá vált, különösen a felnőtt nők körében. Az aknét régóta gyomor-bélrendszeri mechanizmussal magyarázzák, ami 80 évvel ezelőtt John H. Stokes és Donald Pillsbury (1930-as évek) bőrgyógyászoktól származik. Feltételezték, hogy az olyan érzelmi állapotok, mint a depresszió és a szorongás megváltoztathatják a normális bélmikrobiótát, növelhetik a bél áteresztőképességét, és hozzájárulhatnak a test különböző részeinek, köztük a bőrnek a gyulladásához.

Ezzel szemben a bőrgyógyászat és a mentális egészség közötti kapcsolatot egyre jobban megértik, mivel egyre több bizonyíték van arra, hogy a bélrendszer mikrobiális lakói szerepet játszhatnak mind a bőrgyulladásban, mind az érzelmi viselkedésben. A bőrgyógyászok, Stokes és Pillsbury munkája nyolc évtizedig szunnyadt és nem hivatkoztak rá, és végül csak nemrég, 2011-ben Bowe és Logan vizsgálta újra. 

A mű történelmi eltűnése szinte biztosan azért történt, mert éppen akkor jelent meg, amikor a kutatók és a klinikusok elfordultak az akkoriban az orvosi gondolkodást uraló „autointoxikáció” és „bélrendszeri toxémia” elméletektől.

A béltoxémia központi tétele az volt, hogy a bélből származó mikrobák és/vagy mikrobiális bomlástermékek (rothasztó anyagok) szerepet játszhatnak az általános egészségi állapotban, a bőr állapotában és különösen a mentális egészségben. Számos tanulmány jelezte azt az összefüggést, hogy az aknés személyek gyakran szenvednek depressziótól, szorongástól és más pszichológiai betegségektől.

Stokes és Pillsbury munkája az érzelmi állapotokat (depresszió, aggodalom és szorongás) a gasztrointesztinális traktus megváltozott működésének és mikrobiótájának tulajdonította, ami elméletük szerint viszont elősegíti a helyi és szisztémás gyulladást. A gyomor-bél traktus fiziológiáján és bakteriológiáján keresztül fontos kapcsolatot kínáltak az érzelmi állapotok és a gyulladásos bőrbetegségek között.

A szerzők azt is felvetették, hogy a mikrobiális flóra stressz okozta változásai növelhetik a bélrendszer áteresztőképességét, és így megteremthetik a szisztémás és helyi bőrgyulladás alapjait.

 Egy több mint 13 000 serdülőn végzett vizsgálat kimutatta, hogy a pattanásosak nagyobb valószínűséggel tapasztaltak olyan gyomor-bélrendszeri tüneteket, mint az enyhe székrekedés, rossz lehelet és gyomorreflux. A hasi puffadás 37 százalékkal nagyobb valószínűséggel társult pattanásokkal és más bőrbetegségekkel.

Bár az újabb időkben korlátozott számú tanulmány készült a probiotikus kiegészítők szájon át történő fogyasztásáról akne kezelésére, egy olaszországi tanulmány kimutatta, hogy 20 aknés alany klinikai tünetei javultak, amikor probiotikus kiegészítőt szedtek, összehasonlítva azzal a csoporttal, amely nem kapott probiotikumot. Egy Oroszországból származó tanulmány azt mutatta, hogy gyorsabban értek el jelentős klinikai javulást az akne tüneteiben, ha a standard kezelés mellett probiotikus kiegészítőt szedtek, mint azok, akik nem kaptak probiotikumot.

Összefoglalva, az elmúlt évtizedekben a klinikai kutatások korlátozottak voltak a probiotikus étrend-kiegészítés lehetséges előnyeit illetően. Bár egyes kultúrák, orvosok és egyének megfigyelték és hirdették a probiotikumok beadásának előnyeit, kevés dokumentált kutatás készült ezen előnyök vizsgálatára. 

A probiotikumok használata iránti nagyobb szakmai, tudományos és fogyasztói érdeklődéssel forradalom zajlik annak vizsgálatában, hogy a probiotikumok mennyire fontosak lehetnek az egészségünk szempontjából. Megtudjuk, hogy együtt élünk a mikrobákkal, és hogy egyéni makrokozmoszunk pozitív manipulációja olyan módon válhat hasznunkra, amit eddig nem értettünk.

Bőrünk egészsége és kinézete, emésztőrendszerünk egészsége és működése, immunitásunk, agyműködésünk és érzelmeink holisztikusan kapcsolódnak a tápcsatornánk mikrobiális környezetéhez.

DIGESTIVE+++ – Tények és előnyök

A legkorszerűbb DIGESTIVE+++ formula által biztosított enzimek hozzáadása támogathatja az emésztési folyamatot, amely során a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat a legkisebb és legjobban hasznosítható formájukra bontják. Ez biztosítja a szervezetet alkotó sejtek számára a tápanyagot, és támogatja annak minden tevékenységét.

A DIGESTIVE+++ tartalmazza az összes alapvető emésztőenzimet, amelyek az élelmiszerek megfelelő emésztéséhez szükségesek. Ezek közé tartoznak:

 1. Proteázkeverékek – Ezek széles pH-tartományban biztosítanak proteolitikus aktivitást, amely biztosítja, hogy a fehérjeemésztés az egész emésztőrendszerben, mind a gyomorban, mind a vékonybélben végbemenjen.


 2. Peptidáz – A peptidkötések hidrolízisével bontja le a fehérjéket.


 3. Laktáz – Az emlősök vékonybelében található enzim, amely katalizálja a laktóz (tejcukor) lebontását egyszerű cukrokká, glükózzá és galaktózzá. Az emberekben a laktáz különösen nagy mennyiségben fordul elő csecsemőkorban. A bélfalakat bélfalazó sejtek termelik. A laktázt kódoló gén mutációi öröklött laktázhiányt eredményezhetnek, ami laktózintoleranciában, azaz a laktóz emésztésére való képtelenségben nyilvánul meg. A gyomor-bélrendszerben fel nem szívódó laktóz a baktériumok által erjedésnek indul, ami gázképződéshez és bélpanaszokhoz vezet.


 4.  Az alfa-galaktozidáz egy glikozid-hidroláz enzim, amely hidrolizálja a terminális alfa-galaktozil részeket a glikolipidekből és glikoproteinekből. Az alfa-galaktozidáz segít megelőzni a bélpanaszokat és a puffadást.


 5. A lipáz alapvető szerepet játszik az étrendi lipidek (pl. trigliceridek, zsírok, olajok) emésztésében, szállításában és feldolgozásában.


 6. Invertáz – A szacharózt (asztali cukor) fruktózra és glükózra bontja.

A LifePharm élen jár a pre és probiotikumok, valamint az emésztőenzimek előnyeivel kapcsolatos kutatásokban. A DIGESTIVE+++-t kifejezetten úgy tervezték, hogy minőségi terméket biztosítson, amely elősegíti a jó emésztőrendszeri egészséget.

További cikkek

white sugar cube forming lines
Miért teszi tönkre a cukor az egészségét?
brown and yellow medication tablets
A ritka K2-vitamin teszi egyedivé az OMEGA+++ formulát
office, startup, business
3 módszer a sikerre kisvállalkozás-tulajdonosként
Nagy hegy
Miért érdemes megbízni a Clean Label Project tanúsított termékekben
Translate »