Clear Milk Glass
Hogyan lehet javítani a bélrendszer egészségét, ha laktózérzékeny vagy?

Világszerte emberek milliói szenvednek bizonyos fokú laktózérzékenységben. Az egészségtelen bélrendszer negatívan befolyásolhatja a szervezet többi részét, és egyéb egészségügyi komplikációkhoz vezethet. 

Az egészséges hasnyálmirigy feladata, hogy emésztőenzimek egész sorát választja ki a fehérjék, szénhidrátok, zsírok és a tejben található laktóz nevű cukor lebontására. Ezen a cikken keresztül megtudhatja, hogyan optimalizálhatja az emésztését, és mit tehet a bélrendszer egészségének javítása érdekében.

Az emésztőenzimek a hasnyálmirigyben készülnek

Az egészséges hasnyálmirigy emésztőenzimeket termel és választ ki. Az emésztőenzimek és az epe végül a vékonybélbe ürülnek, hogy megkezdjék az elfogyasztott ételek (szénhidrátok, fehérjék és zsírok) lebontását.

Problémák akkor léphetnek fel, ha a hasnyálmirigy enzimtermelő képessége meghibásodik, vagy ha a szervezet igénye meghaladja a hasnyálmirigy által termelt mennyiséget. Ez a működési zavar számos okból bekövetkezhet, többek között: 

 • Genetikai hajlam
 • Betegség
 • Sérülés/trauma
 • Túlzott testmozgás
 • Öregedés
 • Toxikus expozíció

Hasnyálmirigy elégtelenség és EPI

A hasnyálmirigyben zajló rendellenes folyamat, az úgynevezett exokrin hasnyálmirigy- elégtelenség (EPI) hasi görcsöket, nem megfelelő emésztést, zsírt a székletben és a tápanyagok felszívódási zavarai miatt fogyást eredményez. Az EPI gyakori oka a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, amely olyan állapot, amely károsítja a hasnyálmirigy emésztéshez szükséges enzimek termelését. A krónikus hasnyálmirigy-gyulladásos esetek legalább 70 százaléka krónikus alkoholfogyasztásból ered, és ezért alkoholistákkal együtt figyelhető meg. 

Az EPI cisztás fibrózisban és cukorbetegségben szenvedő egyéneknél is előfordul. A cisztás fibrózis súlyosan érinti a tüdőt, túlzott nyálkatermelést okozva, amely bejuthat a gyomorba, ott felhalmozódhat, és blokkolhatja a hasnyálmirigy emésztőenzimek kiválasztását. A cukorbetegség csak az Egyesült Államokban 23,6 millió felnőttet és gyermeket sújt; az amerikai lakosság közel 8 százalékát.

Mi a laktóz intolerancia?

A laktózintolerancia a laktáz enzim (amely lebontja a tejtermékekben lévő laktózcukrot) termelődésének képtelensége, ami hasmenést, puffadást, görcsöket és gázokat okoz. A laktózintolerancia nem feltétlenül egy mindent vagy semmit típusú reakció. A tünetek a laktáztermelő képességtől és az elfogyasztott élelmiszerben lévő tejcukor mennyiségétől függnek. 

A laktóz-intoleranciát olyan genetikai tényezők okozhatják, amelyek a laktáztermelés csökkenését vagy teljes hiányát eredményezik, beleértve a béllaktáz aktivitásának idővel bekövetkező fiziológiás csökkenését. Súlyosabb esetekben a laktózintolerancia a bélnyálkahártya vírusos, bakteriális vagy autoimmun gyulladásos reakciók által okozott károsodásának eredménye lehet. A jó hír az, hogy a legtöbb laktózintolerancia laktáz enzimpótlással enyhíthető.

Hány embert érint a laktózérzékenység?

A csökkent laktázaktivitás gyakorisága a populációkban nagymértékben változik: Észak-Európában közel 5 százalék, Ázsiában és Afrikában pedig több mint 90 százalék. Az előfordulási gyakoriság 6-15 százalékos.

Egyesült Államok lakossága.

Egy vizsgálat kimutatta, hogy amikor 27 személy nem tudta megfelelően megemészteni a teljes tejet, de később laktáz enzimet adtak hozzá, a 27 személyből 25-nél nem mutatkoztak a maldigesztáció (a tápanyagok nem teljes lebontása a gyomor-bélrendszerben) jelei.

Bizonyítottan emésztőrendszeri étrend-kiegészítő – DIGESTIVE+++

A DIGESTIVE+++ emésztőenzimek teljes skáláját tartalmazza, hasonlóan azokhoz, amelyeket a hasnyálmirigy természetes módon állít elő, hogy biztosítsa az étkezések során elfogyasztott különböző fehérjék, szénhidrátok és zsírok megemésztését. Tartalmazza továbbá a tejcukor lebontásához szükséges laktáz enzimet, amely számos élelmiszerben megtalálható. A tejcukor (laktóz) nemcsak a könnyen felismerhető tejtermékekben található meg, hanem a feldolgozott élelmiszerekben is, ahol nem olyan valószínű, hogy előre látjuk. 

Ha Ön laktózérzékeny vagy részben laktózérzékeny, ez az enzim támogatja a tejtermékekben lévő laktóz megemésztését. A kiegészítőt a legjobb közvetlenül étkezés előtt fogyasztani, hogy evés közben aktiválja a célját. A DIGESTIVE+++ abban különbözik más étrend-kiegészítőktől, hogy emésztőenzimeket tartalmaz a fehérjék, szénhidrátok és zsírok lebontására. A fehérje enzimek különböző pH-tartományokban fejtik ki hatásukat a GI traktusban, és ezeket a DIGESTIVE+++ formula is tartalmazza.

5 módszer az emésztés optimalizálására

Az emésztés optimalizálása érdekében fontos, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet fogyasszon, amely egészséges baktériumokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a bélrendszerére. Íme 5 egyszerű tipp, amit étkezés közben tartson szem előtt, hogy segítse a bélrendszerét az ételek megemésztésében. 

 1. Vegyen kis falatokat az ételből, egyen lassan és alaposan rágja meg az ételeket.
 2. Üljön le evés közben. Az ízek, illatok és textúrák sokkal élvezetesebbek, ha tudatosabban fogyasztjuk őket.
 3. Ne fogyasszon nagy mennyiségű italt étkezés közben. Ez felhígítja az enzimeket és a gyomorsavakat, akadályozva az ételmaradékok kémiai lebontását.
 4. Figyeljen arra, hogy ne egyen túl sok laktóztartalmú ételt. A nem megfelelően megemésztett ételek tovább maradhatnak a tápcsatornában, ami emésztési, felszívódási és allergiás problémákat okozhat.
 5. Fogyassza étkezéseit és uzsonnáit rendszeres időbeosztásban, és kerülje a túlzott koffein- és alkoholfogyasztást az étkezésekkel együtt a nap folyamán.

További cikkek

desperate, think, stressed out
Stresszes és szorongó? Lehet, hogy a beleid mondanak neked valamit.
A Child Holding a Skeleton Model
6 egyszerű módja a bélrendszer egészségének javítására
Photo of a Woman Thinking
Gyulladás – Lehet-e túl sok jó dologból rossz?
Close-Up Photograph of Petri Dishes with Different Colors
Káros bélmikrobák vezethetnek májbetegséghez
Translate »