Photo of a Woman Thinking
Gyulladás – Lehet-e túl sok jó dologból rossz?

Ma olyasmiről fogunk beszélni, amit gyakran tévesen „rossznak” tartanak, de valójában szükséges és hasznos lehet, ha megfelelő mennyiségben fordul elő. A gyulladásról beszélünk.

Gyulladás – Mi történik a testben?

A gyulladás a szervezet saját reakciója a fertőzés leküzdésére, illetve a sérült szövetek helyreállítására vagy eltávolítására. Például, ha megvágod az ujjadat vagy felhorzsolod a térdedet, észreveszed, hogy a seb kipirosodik, begyullad, esetleg enyhén lázas lesz. A szervezet hamarosan immunsejteket küld be, és ezek egy része hormonszerű anyagokon keresztül jeleket küld, hogy még több immunsejtet jelezzen a sérülés helyére.

Az immunsejtek eljutnak a sérülés helyére, és felismerik, hogy az idegen betolakodónak nem kellene ott lennie. Megcímkézik ezeket az idegen betolakodókat, hogy más fagocita sejtek (a testet védő sejtek) tudják, hogy jöjjenek elnyelni és megemészteni őket a nagyobb sejten belül. Ugyanez a fajta dolog történik, amikor zúzódás történik; azonban az immunsejtek eltakarítják az elhalt sejteket, amelyek a szövetet ért trauma miatt keletkeztek. Hasonló dolgok történnek, amikor kificamítjuk a bokánkat, elferdítjük a hát izmait, vagy megsérül egy ideg. Ez a gyulladásos folyamat azért történik, hogy segítse a szervezetet a felépülésben.

Más típusú gyulladások akkor fordulnak elő, amikor a test belsejében, például az erekben és az artériákban sérülés keletkezik. Az ereken az oxidált koleszterin és a zsírlerakódások plakkképződése miatt keletkezhet bevágódás. A gyulladásos kaszkád itt is bekövetkezik, és számos immunsejt aktiválódik, hogy a helyszínre jöjjön, és segítsen kijavítani és megtisztítani a sérülést.

Az elmúlt évtizedben azonban a tudósok és az orvosok felismerték, hogy az immunválasz néha nem „kapcsol ki”, amikor a szövetet helyreállítják, és továbbra is jeleket küld, hogy a tisztító sejteket a helyre hozza. Ez olyan helyzetet eredményez, amikor az immunrendszer reagál, de a trauma vagy sérülés már elmúlt, vagy nem orvosolható.

Ha például az artériában lévő plakk nem oldható fel, az immunrendszer továbbra is jeleket küld. A „túljelentkezés” és az immunsejtek felhalmozódása a régióban ekkor válik problémává. Ha nincs mód a válaszreakció leállítására vagy „feloldására”, krónikus gyulladásos állapotok alakulnak ki. Ezek állandó fájdalmas gyulladássá alakulhatnak, ahogyan azt az embereknél számos krónikus betegségben láthatjuk. A tudósok most az ilyen típusú krónikus gyulladások biokémiai megoldásait feloldást elősegítő tevékenységeknek nevezik.

Hogyan lehet segíteni a gyulladást étrend-kiegészítőkkel?

A szervezetnek képesnek kell lennie a gyulladás mértékének és időtartamának szabályozására, hogy elkerülje a krónikus gyulladásos betegségeket, amikor a gyulladást kiváltó kezdeti inger már régen elmúlt.

A gyulladásos válasz elindításának képessége alapvető fontosságú a jó egészség szempontjából, mert e nélkül gyorsan elesnénk a bakteriális, gombás és vírusos fertőzéseknek, és képtelenek lennénk a sérült szövetek helyreállítását megkezdeni.

Mostanra felfedezték, hogy a szervezet valamennyi szövetében lévő enzimekből képződhet bizonyos feloldást elősegítő tevékenység, ha a szervezet megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavval, a halolajból származó DHA-val és EPA-val rendelkezik.

Kimutatták, hogy az omega-zsírsavak segítenek kikapcsolni az immunválaszok túlstimulációját, amelyek krónikus gyulladást okoznak. Ez a halolaj-zsírsavakkal kapcsolatos legújabb és fontos felfedezés – hogy étrendi elégségük kritikus fontosságú a jó egészség eléréséhez és fenntartásához. Ha például isiászt, nyak-, váll- és térdfájdalmakat, duzzadt idegeket stb. tapasztal, szedjen omega-zsírsavakat egy ideig, és észreveheti a fájdalmak csökkenését.

OMEGA+++ – Egyszerű megoldás

A gyulladással és annak a testünk belső és külső javításában betöltött szerepével kapcsolatos legújabb eredmények fényében, LifePharm egyszerű megoldást kínál a jó egészség eléréséhez és fenntartásához. Fogyasszon egy OMEGA+++ gélkapszula minden reggel és egy másik kapszula este. Minden egyes gélkapszulával a legjobb minőségű omega-3, valamint omega-6 és omega-9 zsírsavakat kapja.

További cikkek

man covering face with both hands while sitting on bench
Mindig fáradtnak érzed magad? Íme, miért.
Hogyan érheti el a legjobb eredményeket a LAMININE-nal?
a heart shaped neon sign in the dark
K2-vitamin – a hiányzó darab, amely veszélyeztetheti a szívét
White Ceramic Sculpture With Black Face Mask
1,3 millió amerikai felnőtt tapasztalja az autoimmun gyulladást
Translate »