blue and green peacock feather
Erősítő edzés – az agyad javítja a memóriát

Tudtad, hogy lehetőségünk van arra, hogy az életkor előrehaladtával regeneráljuk agysejtjeinket? Az idegek, az agysejtek és az információkat tároló és visszakereső hálózati minták lényegében a születés után következnek be, a fiatalkori és serdülőkorban, egészen a fiatal felnőttkorig. 

Mire elérjük az érett felnőttkort, feltételezhetően az új idegek termelődésének szintje fokozatosan csökkenni kezdett. Az elmúlt évtizedek technikai fejlődése azonban ennek ellenkezőjét bizonyította. Ma már szinte általánosan elfogadott a tudományos közösségben, hogy egyes idegsejtek felnőttkorban is folyamatosan termelődhetnek, és hozzáadódhatnak a kialakult ideghálózatokhoz.

Agyi potenciál – Hol található a memória?

Az agy figyelemre méltó szerv, és folyamatosan új dolgokra tanítja a tudósokat. Az egész élet során folyamatosan képes változni, új hálózatokat kényszerítve ki az új információk feldolgozására, tárolására és a régi információk előhívására. Összehasonlításként képzeljünk el egy telefont vagy elektromos vezetékeket.

Idővel megnyúlnak, és javítani kell őket. Ez hasonló az idegek hálózatához, amelyek az információkat oda-vissza továbbítják az agyba. Ahogy új városok és városrészek terjeszkednek, szükség van a vezetékek és a kapcsolatok kiszélesítésére, hogy a távközlés összeolvadjon az új területekkel.

Az agy egyben a hosszú idő alatt összegyűjtött információk tárolásának központi rendszere is. Egyes információk fontosabbak és gyakrabban kerülnek felidézésre, mint más információk. Amikor az agyunk egy bizonyos időn keresztül nem hoz létre új kapcsolatokat, az agyunk konzerválja aktivitásának egy részét, hogy segítse az ideg- és memóriafunkciók újbóli létrehozását, amelyek hasznosabbak az aktuális helyzetünk számára – hivatalos meghatározása szerint ez a metszés, de gyakrabban „Használd, vagy elveszíted!” néven emlegetik.

A hosszú távú memória tárolása a hippokampuszhoz tartozik, amely a múltbeli ismeretek és tapasztalatok megőrzéséért is felelős. Ezenkívül nagy szerepet játszik abban a fajta emlékezetben, amely a tények és események felidézésével, valamint tárgyak vagy személyek helyének meghatározásával jár. Gondoljunk csak bele: a hippokampusz munkája nélkül nem emlékeznénk arra, hogy hol van az otthonunk. Az Alzheimer-kór (az időseket érintő, gyakran emlékezetvesztéssel járó betegség) bizonyítottan érinti és károsítja az agynak ezt a területét. 

A hippokampusz az egyik olyan agyi régió, ahol a tudósok egyetértenek abban, hogy az új idegsejtek képződése egész életen át folyamatos. E kísérleti bizonyítékok alapján a tudósok a hippokampusz területeit vizsgálják a tanulás és az emlékezet, a szorongás és a stresszszabályozás funkcióinak további tanulmányozása érdekében.

Mi okozza az agy hibás működését?

Sajnos az agyi működési zavarokat számos ok okozhatja, többek között:

  • A túl sok glükóz a vérben inzulinrezisztenciát eredményez.
  • Az agyban a gyulladásos reakciók hatására a sejtek és az ideghálózatok rendellenesen összecsomósodnak, ami befolyásolja az agyi jelátvitelt.
  • A gyulladásos reakciók következtében a sejtek és ideghálózatok csomói blokkolhatják a memória működésével kapcsolatos elektromos jelek átvitelét.
  • A szabad gyökök károsodása plakkok kialakulását okozza, ami az agy öregedéséhez vezet.

Az agyi működési zavarok kockázatának csökkentésének módjai

Úgy tűnik, hogy azoknál, akik magasabb antioxidáns-szintet fogyasztanak, idővel kevesebb plakk képződik. A C- és E-vitaminok, valamint a különböző antioxidánsok bizonyítottan védelmet nyújtanak a plakkképződés ellen. Az agyban az idegvégződések tartalmazzák a legnagyobb C-vitamin-koncentrációt az emberi szervezetben a mellékvesék után.

A lenmagolaj ALA-val támogatja a memóriát

Az alfa-linolénsav (ALA) a többszörösen telítetlen zsírsavak (számos növényi olajban és zsíros halban található vegyület) fő előanyaga. Az összetevő hiánya bizonyítottan megváltoztatja az idegek és az agy membránjainak szerkezetét és működését. Ha nincs elég többszörösen telítetlen zsírsav az étrendben, bizonyos működési zavarok lépnek fel az agyban.

Egy12 hónapon át tartó, fiatal és idős állatokon végzett vizsgálatkimutatta, hogy amikor ALA-val kiegészített étrendet kaptak, javult a munkamemória teljesítménye. A tudósok megállapították, hogy számos biokémiai útvonalra volt hatással. Az ALA-kiegészítés javította a kognitív funkciókra gyakorolt hatásokat a természetes öregedési folyamat során. A tudósok meg tudták állapítani, hogy a javulást a hippokampusz ideghálózatainak és az agyi jelátvitelnek a megváltozása kísérte.

3 étrend-kiegészítő az agy egészségének előmozdítására

Még a legegészségesebb életmód mellett is sokunknak szüksége van a megfelelő tápanyagok pótlására. Íme három, az agy egészségét nagyban elősegítő tápanyag:

1. EMÉSZTÉS ++

Az ALA lényegében az agy tápláléka. Az összetevő hiánya memóriazavarok, agyi köd és a korral járó neurológiai hanyatlás formájában jelentkező működési zavarokat mutat. A DIGESTIVE+++ prebiotikumokat, probiotikumokat és enzimeket tartalmaz. A legjobb minőségű hidegen sajtolt lenmagolajat tartalmazza, hogy optimalizálja az agy- és idegsejteket.

2. OMEGA+++

Több randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatban az omega 3″-ok (DHA és EPA) pozitív hatást mutattak a memória hanyatlására az enyhe Alzeimer-kórban szenvedő betegek egy kis csoportjában. A DHA omega 3´s javította a rövid távú és a munkamemóriát, az azonnali verbális memóriát és a késleltetett felidézési képességet is enyhe kognitív károsodásban szenvedő időseknél.

Továbbá a DHA képes volt átjutni az agyi folyadékba, csökkenteni az amiloid plakkok mennyiségét és a gyulladásos paramétereket.

Az OMEGA+++ étrend-kiegészítővel hozzájuthatsz a napi adag omega-3 zsírsavhoz.

3. IMMUNE++

Most jobban, mint valaha, szükségünk van immunrendszerünk egészségének erősítésére, hogy testünket megerősítsük a baktériumok és külső betegségek millióival szemben, amelyekkel naponta kapcsolatba kerülünk. Az IMMUNE+++ 220 százalékkal jobban felszívódó és hatékonyabb C-vitamint tartalmaz:

  • Bioflavnoidok (a Life-C Blendben található)
  • Camu Camu
  • Ascerola
  • Aswagandha
  • Sea Buckthorne
  • Gránátalma (gazdag fontos szabadgyök elleni antioxidánsokban)

A hagyományos gombák szinkronikus keveréke tele van a gyulladáscsökkentés szempontjából fontos összetevőkkel is, hogy támogassa az idegek és az agy egészségét. További egészségügyi tippekért és a LifePharm termékeiről szóló információkért látogasson el weboldalunkra!

További cikkek

Clear Milk Glass
Hogyan lehet javítani a bélrendszer egészségét, ha laktózérzékeny vagy?
100 Us Dollar Banknotes
A megfázás évente 40 milliárd dollárjába kerül az USA-nak
citiscan result hand ok
K-vitamin – egy vitamin, amely hatalmas csontegészségügyi előnyökkel jár
person standing on white digital bathroom scale
Vércukorszint és fogyás: A meglepő kapcsolat
Translate »