white sugar cube forming lines
A cukorfogyasztás táplálja a krónikus egészségi állapotokat világszerte

„A cukor elrohad a fogaidban.” „A cukortól meghízol.” – Cukorfüggő vagy! Sajnos ezek az idézetek nem túlzások. Valójában ez valójában csak a kezdete azoknak a problémáknak a hosszú listájának, amelyeket a túlzott cukor okozhat. A cukor agyra, májra és hasnyálmirigyre gyakorolt káros hatásai hosszú távon komoly egészségügyi problémákká válhatnak, és a túlzott cukorbevitel már globális egészségügyi probléma.

Az elmúlt évtizedben a globális cukorfogyasztás 130 000 000 millió grammról 178 000 000 000 millió gramm ra nőtt. A túlsúlyos és elhízott emberek száma járványos méreteket öltött, a túlzott cukorfogyasztás pedig jelentős mértékben hozzájárul a nem fertőző betegségek kialakulásához.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2015 márciusában cukorterhelésre vonatkozó iránymutatást adott ki, amelyben azt tanácsolja a felnőtteknek és a gyermekeknek, hogy a cukorbevitelüket a napi teljes kalóriabevitel kevesebb mint 10 százalékára korlátozzák.

Ez felnőttek esetében körülbelül napi 12,5 teáskanálnyi cukornak felel meg. Az olyan országok, mint Dél-Afrika, Kanada, Brazília, az Egyesült Királyság és az USA lakossága mind meghaladja a WHO jelenlegi cukorirányelvét.

Cukorszabályozás Európában

A statisztikák elkeserítőek lehetnek, de néhány ország megpróbálja megoldani a túlzott cukortartalom problémáját olyan politikák és eljárások bevezetésével, mint az üdítőital-adó, a tudatossági kampányok és a teljes tiltás. 

A cukor iskolai kínálatának csökkentése érdekében Ausztrália elindította a „Smart Choices Healthy Food and Drink Supply” stratégiát. Franciaország a közegészségügyi törvény részeként betiltotta az automatákat az iskolákban. Hollandia kísérleti programot indított egy holland iskolában, amely ingyenes gyümölcsöt és zöldséget biztosított a diákoknak. A programot 2013-ban átvezették az EU iskolagyümölcs-programjába, miután országos szinten minden iskolára kiterjesztették.

Természetes vs. hozzáadott cukor

Úgy tűnhet, mintha az egész világ hadat üzent volna a cukornak. Valójában azonban a rossz cukorfajták csökkentéséről van szó, és arról, hogy az emberek összességében jobb élelmiszer-választást tesznek. A cukor minden formában egyszerű szénhidrát, amelyet a szervezet glükózzá alakít és energiaként használ fel. A szervezetre és az általános egészségre gyakorolt hatása azonban attól függ, hogy milyen típusú cukrot fogyasztunk.

A természetes cukor olyan egészséges élelmiszerekben található, mint például:

 • Zöldségek
 • Gyümölcsök
 • Teljes kiőrlésű gabonafélék
 • Tej 
 • Sajt

A természetes cukrot tartalmazó élelmiszereknek fontos szerepük van az étrendben, mivel olyan alapvető tápanyagokat biztosítanak, amelyek egészségesen tartják a szervezetet, és segítenek megelőzni a betegségeket.

A hozzáadott cukor és szirupok a feldolgozott élelmiszerekben és italokban találhatók az elkészítés során, többek között:

 • Sütemények
 • Sütik
 • Szóda
 • Gabonafélék
 • Candy

Keresse a „magas fruktóztartalmú kukoricaszirup” összetevőt az élelmiszer gyártójának címkéjén, és amikor csak lehetséges, kerülje ezt a mesterséges összetevőt. Ne hagyja magát megtéveszteni az „alacsony zsírtartalmú” címkével ellátott élelmiszerekkel sem. Ezek a legrosszabb elkövetők közé tartoznak, amikor cukrot adnak az élelmiszerekhez az íz fokozása érdekében.

Az agy, a hasnyálmirigy és a máj a hozzáadott cukortól

A hozzáadott cukor ugyanolyan függőséget okozhat, mint az alkohol, a kábítószer és a dohány, mivel az agy ugyanazon területeire hat. A hozzáadott cukrot tartalmazó ételek fogyasztása vagy fogyasztása a dopamin felszabadulását váltja ki, egy olyan neurotranszmitterét, amely segít az agy jutalom- és örömközpontjainak irányításában. A dopamin arra késztet, hogy többet akarjunk enni, még akkor is, ha nem vagyunk éhesek.

A hasnyálmirigy szabályozza a vércukorszintet (inzulin), amely az izmokat és a szerveket működteti. A túlzott mennyiségű hozzáadott cukor a szervezetben túlterhelheti és károsíthatja a szerveket és. Az inzulin hiánya izom- és idegkárosodást okozhat. A májad keményen dolgozik, de csak egy bizonyos mennyiséget bír el. Amikor bőséges mennyiségű hozzáadott cukrot fogyasztasz, az zsírként halmozódik fel, és a májad elkezdi ezt a zsírt a sejtekben tárolni. 

A zsírraktározás káros a májsejtek mechanikájára, mert végül zsírmájbetegséghez vezet. A máj kötőszövetet kezd termelni, amely eluralkodik a szerven, és cirrózisnak vagy fibrózisnak nevezik. A vénás rendszer elzáródik, a májsejtekhez nem jut vér, és a máj végül leállhat. A zsírmájhoz vezető egyik kedvezőtlen körülmény a vékonybélben a barátságtalan mikrobák elszaporodása és a bélrendszer fokozott áteresztőképessége. A káros bélmikrobák etanolt és lipopoliszacharidokat termelnek, ami súlyos oxidatív stresszt és fokozott gyulladást okoz, ami a zsírmájbetegség folyamatához vezet.

A nem alkoholos zsírmájbetegség a leggyakoribb májbetegség a világon. Ha a májkárosodás folytatódik, a zsírmáj hepatitiszbe, májzsugorba és a májszövet súlyos elváltozásaiba torkollhat.1Nagyon fontos, hogy vigyázzon a májára, mert a nem alkoholos zsírmájbetegségre az életmódváltáson kívül nem alakult ki kezelés.

4 egészséges alternatívája a hozzáadott cukornak

A függőségi viselkedés megváltoztatható, és a cukorfüggőség sem különbözik ettől. A trükk az, hogy egészségesebb alternatívákat találjunk kedvenc cukros ételeink és italaink helyett. Ahelyett, hogy cukros gabonapehellyel indítanád a napodat, válassz egy fehérjében gazdag ételt, amely energiát ad a délelőtti cukorzuhanás helyett. 

Kerülje el az irodai automatát, és hozzon magával egészséges rágcsálnivalókat a munkahelyére, például:

 • Joghurt
 • Mandula 
 • Almaszeletek
 • Mogyoróvaj

Végül, ha el kell fojtania a cukor utáni sóvárgást, és semmi más nem segít, csak az igazi, tartsa az adagok méretét két Hershey’s® puszinak vagy egy darab cukorkának megfelelő méretűre. Minden a napi viselkedésmódok módosításán múlik.

A máj és a bél közötti kapcsolat miatt a vizsgálatok kimutatták, hogy a probiotikumok és prebiotikumok szedése segít javítani a máj jellemzőit, például csökkenti a gyulladást és a májkárosodás markereit.

Javítsa bélrendszerének egészségét a DIGESTIVE+++ segítségével

A DIGESTIVE+++ szedése segít biztosítani, hogy bélrendszerét jótékony mikrobákkal telepítse meg. A prebiotikus formula más típusú jótékony baktériumokat is ösztönöz. Nemcsak a teljes emésztést támogatja, hanem a tápcsatorna bélrendszerét és az emésztéshez kapcsolódó szerveket, például a májat is segíti. 

A DIGESTIVE+++ három „plusz” összetevőjének egyike a lenmagolaj. A lenmagolajról kiderült, hogy segít az olyan betegségekben szenvedőknek, mint a bél- és emésztőrendszeri gyulladás. Enyhe hashajtóként működve támogatja a rendszeres kiválasztást is. 

Néhány fogyasztó minden étkezéshez bevesz egy DIGESTIVE+++ tablettát, hogy biztosítsa az emésztőrendszer teljes körű támogatását. Segít alaposan megemészteni az ételt, és kolonizálja a bélrendszert, támogatva az anyagcserét, a testsúlyszabályozást és az egészséges májat.

További cikkek

selective focus photo of green vine
A gyógynövények- és botanikus keverékek egyesítik a tudományt és a természetet
selective focus photography of white clustered flowers on left human hand
Növekedési faktorok – a bőrápolás jövője
Woman With Pink Lipstick
Hogyan lehet javítani a bőr és a szem egészségét
white flower on womans breast
Mit tehetünk a bőr öregedési folyamatának lassítása érdekében?
Translate »