woman, jogging, running
Versenyelőnyt keres? A probiotikumok összefüggésbe hozhatók az edzéssel

Az évek során megtanultuk, hogy amit a szervezetünkbe juttatunk, az befolyásolja a bélmikrobiótánkat is. A bélmikrobióta számos egészségügyi tényezőt befolyásolhat: genetika, stressz, testmozgás, táplálkozás, életkor és még sok más. Ahogy a folyamatban lévő kutatások egyre nagyobb érdeklődést és lendületet kapnak, számos oka van a probiotikus és prebiotikus étrend-kiegészítők fogyasztásának.

Mit tudunk a bélmikrobákról és az egészségi állapotról?

Köztudott, hogy az egészséges bélrendszer hatással van a szervezet többi részére és az immunrendszerre, de tudtad, hogy:

  1. A megváltozott bélmikrobiótát számos egészségtelen állapottal és szindrómával hozták összefüggésbe.
  2. Az étrend típusa befolyásolja a különböző mikrobiótákat, beleértve az elhízást is.
  3. Az olyan minőségi étrendek, mint a mediterrán és a South Beach, gazdagok zöldségekben, gyümölcsökben, feldolgozatlan gabonafélékben, halakban és tenger gyümölcseiben. Ezeket jobbnak tartják az Ön számára, míg a „nyugati” típusú étrendek (sült, panírozott és feldolgozott ételek) ártanak a derékbőségnek.
  4. A bélmikrobiótának változatos baktériumokra van szüksége, mivel a változatosság elvesztése egyre több betegséggel, például viselkedési zavarokkal, gyomor-bélrendszeri betegségekkel, valamint immun- és allergiás zavarokkal hozható összefüggésbe. Az elhízás és a túlsúlyos hatások bizonyos kapcsolódó gyulladásos és anyagcserezavarokat idéznek elő.

A testmozgás növeli a bélbaktériumokat?

Friss hír: a testmozgás bizonyítottan növeli a bél mikrobiális sokféleségét az emberekben. A bélmikrobák diverzitásának növelése azt jelenti, hogy a bélben sokféle baktériumtípus található. Úgy tűnik, hogy ez fontos tényező az egészségesebb immunrendszer és a jobb anyagcsere-faktorok támogatása közötti kapcsolat szempontjából. Számos tényező befolyásolja a bélben élő mikrobákat, és ezek kölcsönhatása teszi a bélbiomot egyedivé és egészségessé. Új kutatások világítanak rá ezekre az összefüggésekre.

Az edzés teljesítménye és az étrend közötti kapcsolat

A sportolók és az élsportolók más étrendet követnek, mint az átlagemberek. A tanulmányban rögbijátékosokat és nem sportolókat vizsgáltak. A rögbijátékosokat alacsony és magas testtömegindexű (BMI) nem sportolókkal hasonlították össze, hogy megfigyeljék az esetleges különbségeket. Megállapították, hogy a rögbijátékosok nagyobb mennyiségű kalóriát, fehérjét, zsírt, szénhidrátot, cukrot és telített zsírt fogyasztottak naponta, mint a nem sportoló csoport.

Míg a hús és a „húskészítmények” minden csoportban az étrendi fehérje legfőbb hozzájárulói voltak, a sportolóknál a táplálékkiegészítők a második legnagyobb (15 százalékos) fehérje-hozzájárulást jelentették. A nem sportolók nem járultak hozzá jelentősen a fehérjefogyasztáshoz.

A fehérje a sportolók teljes energiabevitelének jóval nagyobb részét (22 százalékát) tette ki, mint a többieké. A legnagyobb különbség a sportolók és a nem sportoló csoportok között azt mutatta, hogy a sportolók több gyümölcsöt és zöldséget, míg a nem sportoló csoportok több snacket fogyasztottak. Erős korrelációt találtak a fehérjefogyasztás és a mikrobiális sokféleség között, mivel bélmikrobáikat elemezték. 

Bár a kutatás új a sportteljesítmény, a probiotikumok és prebiotikumok fogyasztása terén, azt mutatja, hogy léteznek különbségek.

Az állóképességi edzés és a probiotikumok közötti kapcsolat

Mach és Fuster-Botella nemrégiben megjelent tanulmánya 18 tanulmányt elemzett, és arra a következtetésre jutott, hogy a probiotikumok ergogén szerepet játszhatnak az állóképességi edzés során. Az ergogén szerep minden olyan dolog, ami mentális vagy fizikai előnyt biztosít edzés vagy versenyzés közben. 

Bár a kutatók nem azonosítják konkrétan a probiotikus terápia ergogén szerepét, a vizsgálatok jeleit mutatják annak, hogy a probiotikumok hogyan fokozzák az immunfunkciót, semlegesítik a szabad gyököket és normalizálják a bélnyálkahártya áteresztőképességét, „ami javíthatja az intenzív fizikai edzésen részt vevő sportolók teljesítményét”. Így a probiotikum-kiegészítés közvetett ergogén segédeszközként működhet”.

DIGESTIVE+++ – Előnyök sportolóknak és nem sportolóknak egyaránt

A DIGESTIVE+++ a Lactobacillus sporengens (ma Bacillus coagulans) probiotikumot tartalmazza. A biológusok azért nevezték át, mert ez egy spóraképző Lactobacillus baktérium. Optimálisan túléli az emésztést és a tárolási körülményeket, így amikor Ön elfogyasztja a kapszulákat, azok életképesek és átjutnak az emésztőrendszeren, hogy pozitívan befolyásolják a bélrendszer mikrobiális flóráját.

A DIGESTIVE+++ prebiotikumok bizonyítottan támogatják a Bifidobaktériumokat, amelyek jótékony baktériumok. Ha a bélrendszerét jó mikrobák lakják, az versenyképesen gátolja a rossz baktériumokat.

A LAMININE az egyedülálló LifePharm tojásból származó növekedés- és sejtstimuláló faktorok egyedi kategóriái mellett könnyen emészthető aminosavak és fehérjék forrását biztosítja. Az aminosavakkal és könnyen emészthető fehérjékkel való kiegészítésnek, ahogyan a LAMININE formulában található, számos funkciója van a szervezetben, az egyik, hogy segít az izomtömeg építésében, különösen, ha az edzés ideje körül fogyasztják.

Akár sportoló, akár nem sportoló, a DIGESTIVE+++ és a LAMININE hozzáadásával az Ön étrendjéhez felpörgetheti edzésállóképességét és javíthatja általános egészségi állapotát.

További cikkek

five woman standing on seashore
Top Wellness trendek 2023-ban
brown and yellow medication tablets
A ritka K2-vitamin teszi egyedivé az OMEGA+++ formulát
person holding white cigarette stick
K-vitamin – Az egészséges csontok titkos kulcsa
white sugar cube forming lines
Miért teszi tönkre a cukor az egészségét?
Translate »