desperate, think, stressed out
Stresszes és szorongó? Lehet, hogy a beleid mondanak neked valamit.

Már megállapították, hogy a bél és az agy szoros kapcsolatban áll egymással. Az agy és a bél közötti kölcsönhatás fontos szerepet játszik a gyomor-bélrendszeri funkciókban, de hatással van az érzelmekre és az intuitív döntéshozatalra is.

Gondoljon arra, mikor volt utoljára stresszes helyzetben – talán gyomorpanaszai voltak, vagy laza volt a széklete. Érzelmi helyzetben voltál, és az agyad azt mondta a zsigereidnek, hogy „valami nincs rendben”. A legújabb neurobiológiai meglátások a bél-agy keresztbeszélgetésről egy összetett, kétirányú (oda-vissza interaktív) kommunikációs rendszert tártak fel. 

Ez a kétirányú kölcsönhatás befolyásolhatja a gasztrointesztinális homeosztázis és az emésztés, a motiváció és a magasabb kognitív funkciók megfelelő fenntartását. Ezen túlmenően e rendszer zavarai számos rendellenességben szerepet játszanak, beleértve a funkcionális és gyulladásos gasztrointesztinális rendellenességeket, az elhízást és az étkezési zavarokat.

Hogyan kommunikálnak a szervei a testével

A testben lévő szervek jelzései kommunikálnak, hogy befolyásolják a testet és annak különböző funkcióit, többek között:

  1. Központi idegrendszer (CNS) – A test és az elme legtöbb funkcióját irányítja. Két részből áll: az agyból és a gerincvelőből, amely az izommozgásért, a fájdalomreceptorokért, a mozgásért stb. felelős. 
  2. Bélrendszeri idegrendszer (ENS) – Az idegrendszer egyik fő részlege, amely az emésztőrendszerben és a vastagbélben beágyazott több millió idegrostot foglalja magában. 
  3. Endokrin rendszer – Hormonokat termelő és az anyagcserét, a növekedést és fejlődést, a szövetek működését, a szexuális funkciókat, a szaporodást, az alvást, a hangulatot stb. szabályozó mirigyek összessége. 
  4. Immunrendszer – A sejtek, szövetek és szervek hálózatából áll, amelyek együttműködve védik a szervezetet. A legfontosabbak a fehérvérsejtek és az immunfaktorok, amelyek együttesen keresik fel és pusztítják el a betegséget okozó szervezeteket vagy anyagokat. 
  5. Autonóm idegrendszer (ANS) – Az idegrendszer azon része, amely az összes szerv, például a szív, a tüdő, a vese, a hólyag stb. működését szabályozza. 
  6. Hipofízis/ mellékvese tengely – központi stresszreakciós rendszerünk. Az agyalapi mirigy és az agy között hormonok állnak kapcsolatban. 
  7. Bélbaktériumok és anyagcseretermékeik – Az egészséges mikrobák támogatják a bélnyálkahártyát, így a GI-traktus fiziológiailag egészségesebbé válik, ami pozitív hatással van a központi idegrendszerre. Ezzel szemben a káros mikrobák károsak a GI traktusra, és toxinokat termelnek, amelyek negatívan hatnak a CNS-re. 

Ezen az oda-vissza kommunikációs hálózaton keresztül az agyból érkező jelek befolyásolhatják a gyomor-bélrendszer motoros, érzékszervi és szekréciós funkcióit, a gyomor-bélrendszer üzenetei pedig az agy működését. 

A bélmikrobiótával összefüggő viselkedési zavarok

Különböző hangulati és idegrendszeri zavarok befolyásolják a viselkedést, amelyet a szociális interakció és a kommunikáció károsodása jellemezhet. Az újonnan megjelenő adatok a bélmikrobiom és a viselkedési zavarok közötti kapcsolatra utalnak.

Tanulmányok arra utalnak, hogy a bélmikrobióta megzavarása elősegítheti a bélmikrobák túlzott kolonizációját, amelyek romboló idegméreganyagokat termelnek, hozzájárulva a rossz hangulathoz és a depresszióhoz. A bélmikrobióta vagy az emberek vagy állatok bélrendszerében létező specifikus bélbaktériumtörzsek változásait összefüggésbe hozták bizonyos neurológiai viselkedési zavarokkal.

Számos, a bél mikrobiomot értékelő, embereken végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a hangulatzavarban szenvedő fiatalok székletmintáiban több Clostridium nemzetségbe tartozó baktériumfaj volt jelen.  

Ezenkívül a bélmikrobiom által közvetített anyagcsere is hatással lehet az idegi viselkedési állapotokra. Amikor vizelet- és székletmintákat gyűjtöttek neurológiai viselkedési zavarokkal küzdő kísérleti személyektől, a mikrobák nagymértékben eltértek a normális kísérleti személyektől.

Az egészségtelen bélrendszer hatással lehet a hangulatodra

Az enyhe depresszió a hangulatzavarok egyik fő formája, amely az idegeket érintő idegi pszichés zavar, illetve immunológiai diszfunkció következménye. A probiotikus kezelés állatokban kimutatták, hogy segít csökkenteni a depressziót. A tejsavat termelő Lactobacillus baktériumfajokat különösen antidepresszánsokként jellemezték.

A Bifidobacterium fajok, amelyekről kimutatták, hogy a frukto-oligoszacharidok (FOS) prebiotikumként történő fogyasztása esetén növekednek, egyes vizsgálatok szerint szintén hatásos antidepresszáns hatásúak. Bizonyos Bifidobacterium-törzsekről kimutatták, hogy állatokban enyhítik a depressziót. Az érintett mechanizmusok közé tartozik a gyulladáskeltő anyagok csökkentése, a triptofán anyagcsere (az az aminosav, amelyből szerotonin, a boldogsághormon keletkezik) és a központi idegrendszeri neurotranszmitterek szabályozása. 

Hasonló probiotikumokról kimutatták, hogy segítenek enyhíteni az enyhe depressziót, amely gyakran előfordul szívroham után. Ezek a probiotikumok segítettek javítani a szívroham utáni depressziót a gyulladáskeltő fehérjék csökkentésén keresztül, a gasztrointesztinális traktus bélrendszerében a barrier integritásának helyreállítása mellett. Kimutatták azt is, hogy a magas omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat (PUFA) tartalmazó diétás készítmény segített a depresszió enyhítésében.

Az egészséges bélrendszer csökkentheti az enyhe szorongást és stresszt

Az enyhe szorongás és a stressz a hangulatzavarok gyakori formái, amelyek az idegrendszer, az endokrin és az immunrendszer változásaiból erednek. A stresszoroknak, például kémiai, biológiai vagy környezeti ingereknek való kitettség stressz- és szorongásos válaszreakciókat válthat ki, ami az agyat érintő agyalapi mirigyrendszer aktiválódásával is jár.

A szorongással és stresszel járó állapotokat a bélrendszeri működési zavarok drasztikus és enyhe típusaiban érzékelték, ami aláhúzza a bél-agy jelek, például a neurotranszmitterek és az immunfaktorok szerepét.

Tanulmányok kimutatták, hogy a normális és egészséges bélmikrobióta hatással van az idegekre, az idegkötésekre és a megnövekedett szerotoninszintre (a boldogsághormon). A bélrendszerrel kapcsolatos fertőzések vagy baktériumok súlyosbíthatják a szorongást. Ezzel szemben a jótékony hatású probiotikumok javíthatják a szorongást. A Lactobacillus és Bifidobacterium nemzetségek bizonyos fajai nyugtató hatást mutattak ki.

A DIGESTIVE+++ jó mikrobákat tartalmaz a bélrendszer támogatására.

A DIGESTIVE+++ formula a Bacillus Coagulans nevű bélmikroba Lactobacillus törzséből áll. A prebiotikus keverék fruktooligoszacharidokat és csicsókát tartalmaz, amelyek fokozzák a Bifidobacterium kolonizációját a bélben és a vastagbélben. Új kutatások szerint mindkét jó mikroba törzs támogatja a következőket: boldogságérzet, jobb hangulat és csökkent szorongás. 

EMÉSZTÉS ++ emésztőenzimek teljes skáláját tartalmazza minden pH-tartományban, hogy az elfogyasztott élelmiszerekből származó vitaminokat, ásványi anyagokat és kofaktorokat teljes mértékben megeméssze és asszimilálja. Segít továbbá a zsírok és fehérjék lebontásában, hogy támogassa azok teljes emésztését és asszimilációját. Vegyen be egy gélkapszulát minden étkezéshez, hogy megőrizze emésztőrendszerének egészségét, és támogassa a boldogabb hangulatot és a jó közérzetet!

További cikkek

five woman standing on seashore
Top Wellness trendek 2023-ban
Hogyan hat az omega-3 az egész testedre (a tudomány által bizonyított)
woman wearing black scoop neck top
Elősegíti a fiatalos megjelenésű bőrt a LAMININE & IMMUNE+++ segítségével
shallow focus photography of brown eggs
A Lifepharm tojás meglepő szerepe a táplálkozás előmozdításában
Translate »