a man with a white beard and mustache wearing a hat
Hogyan lehet javítani az agy egészségét a hosszabb élet érdekében

Lehet, hogy hallottál az élettartamról, sőt az egészségi állapotról is, de tudtad, hogy van agyad? Az agy teljes mérete zsugorodni kezd, amikor a 30-as vagy 40-es éveiben jár, és a zsugorodási arány növekszik, ha eléri a 60 éves kort.

Az agyad egészsége létfontosságú, ha boldog és aktív akarsz maradni az életkor előrehaladtával. Ez a cikk elmagyarázza, miért elengedhetetlen az agy egészsége, és hogyan segítheti a legfontosabb szervét a kecses öregedésben.

Mi történik, ha az agyad összezsugorodik?

Az agy térfogata gyakran csökken azoknál az embereknél, akik agyi atrófiában, agyzsugorodásban és az agysejtek elvesztésében szenvednek. Ez különféle káros mellékhatásokhoz vezethet, beleértve az agyi ködöt, a memóriavesztést és a mindennapi feladatok elvégzésének nehézségeit. 

Az agyi atrófia széles körben elterjedt az idősebb emberek körében, mivel a legtöbb ember az életkor előrehaladtával elveszíti az agysejteket. Az agysejtek elvesztése az agy térfogatának csökkenéséhez vezet, de az egészségügyi szolgáltatók az „agyi atrófia” kifejezést használják, ha egy személynek több agyi változása van, mint amire az életkora várt, és a károsodás gyorsabban történik, mint a tipikus öregedési folyamat.

Számos tanulmány összekapcsolta az egészséges agyat az általános egészséges öregedéssel. Például egy tanulmány feltárta, hogy azok az emberek, akiknek az agya gyorsabban tudta feldolgozni az információkat, gyorsabb reakcióidővel rendelkeztek és tovább éltek. Másrészt az agy zsugorodása olyan káros tünetekhez vezet, amelyek akadályozzák az aktív életmódot. 

Kevesebb koordináció és motoros funkció

Az agy zsugorodásának egyik negatív mellékhatása a koordináció és a motoros készségek hanyatlása. Az egyensúlyi, koordinációs és mobilitási problémák gyakran az agyban kezdődnek, és halálos esésekhez és sérülésekhez vezethetnek. A kutatók azt találták, hogy az agy egészségének javítása javíthatja az egyensúlyt és a koordinációt.

Memóriavesztés

Más tanulmányok kimutatták, hogy az agyi atrófia összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral és az idősek memóriavesztésével. Legyen szó alkalmi feledékenységről vagy a rövid távú memória elvesztéséről, a fontos információk emlékezetének képtelensége lélekromboló lehet, és az emlékezetvesztésben szenvedő emberek hajlamosabbak társadalmilag elszigetelni magukat betegségük miatt.

Boldogtalanság

A memóriavesztéstől való társadalmi elszigeteltség gyakran boldogtalansághoz és akár depresszióhoz vezet, ami növelheti az agy zsugorodását. A Yale Egyetem kutatói által végzett tanulmány kimutatta, hogy a stressz és a depresszió az agy térfogatának csökkenését okozza, amely állapot, amint azt korábban említettük, hozzájárul mind az érzelmi, mind a kognitív károsodáshoz.

Mi az agyi keringés?

Az agyi keringés az agy véráramlása, és az egészséges agyműködés alapvető tényezője. A keringő vér ellátja az agyat a működéshez szükséges oxigénnel, és ha a keringés károsodik, az agy károsodhat. 

A test vérkeringése hatással van az agyra, mivel a vérkeringés hiánya miatt az agy oxigén- és glükózhiányos lehet. Ez számos egészségügyi következménnyel járhat, többek között a következőkkel: 

 • Agyi vérzés
 • Agyi hipoxia
 • Agyi ödéma

Az agy egészsége közvetlenül kapcsolódik a szív egészségéhez, és a rossz vérkeringés és az agy korlátozott véráramlása agysejthalálhoz és agysérüléshez vezethet. 

Hogyan lehet támogatni az agy egészségét

Szerencsére vannak módok az agy egészségének támogatására és az éles agy fenntartására az életkor előrehaladtával. Az alábbiakban bemutatunk néhány tippet, hogyan kell csinálni.

Gyakorlat

A fizikai aktivitás növeli a véráramlást az egész testben, beleértve az agyat is. A testmozgás csökkentheti a stresszt és a depressziót, és javíthatja a memóriát. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a napi 30 perces edzés javíthatja az inzulinérzékenységet, a szív egészségét és a testösszetételt.

Mentális stimuláció

A legtöbb ember számára az élet lelassul, ahogy öregszünk, és abbahagyjuk a mentális aktivitást. A mentális aktivitás hiánya problémát jelent, mivel az agyi stimuláció ugyanolyan fontos, mint a fizikai aktivitás, hogy az agy éles maradjon. 

A mentális aktivitás növeli a vér, az oxigén és a tápanyagok áramlását az agyba. Tanulmányok (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17125807/) kimutatták, hogy a mentális stimuláció lelassítja az idősek mentális romlását, és a mentális gyakorlatok megvédhetik a demencia tüneteinek megjelenését. 

A mentális stimulációnak nem kell bonyolultnak lennie. Íme néhány módszer az agy stimulálására:

 • Tanuljon valami újat
 • Játssz kártyajátékokat
 • Könyv olvasása
 • Zenehallgatás
 • Szocializálódj egy barátoddal

Egészséges táplálkozás 

A jó táplálkozás létfontosságú az általános egészséged szempontjából, és az egészséges táplálkozás az agyadnak is jót tesz. Tanulmányok kimutatták, hogy a vitaminokban, ásványi anyagokban és omega-3 zsírsavakban gazdag ételek segíthetnek megvédeni az agyat, és javíthatják a memóriát, a koncentrációt és az agy általános egészségét. 

Különböző tápláló ételek, például leveles zöldek, lazac, áfonya és dió bevonásával csökkentheti az életkorral összefüggő betegségek, például a demencia és az Alzheimer-kór kockázatát. 

Néhányan azonban küzdenek az egészséges táplálkozás folyamatos követéséért, miközben zsonglőrködnek a munkával és a családi kötelezettségekkel. Az egészségügyi kiegészítők nagyszerű módja annak, hogy biztosítsa a napi ajánlott vitaminbevitelt.

Javítsa a bél egészségét

A bél „második agy” néven ismert. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy az agyad befolyásolja a bél egészségét, és a bélrendszered akár az agyad egészségét is befolyásolhatja. Egy Harvard-tanulmány szerint az agy közvetlen hatással van a gyomorra és a belekre, és ez a kapcsolat mindkét irányba megy.

A zaklatott bél jeleket küldhet az agyba, ahogy a zaklatott agy is küldhet jeleket a bélbe. Ezért az ember szorongatott gyomra szorongás, stressz vagy depresszió oka lehet, és fordítva. Ez azért van, mert az agy és a gyomor-bélrendszer (GI) szorosan kapcsolódik egymáshoz.  

A DIGESTIVE+++ kiegészítés segíthet a bél egészségének javításában. A DIGESTIVE+++ egy probiotikum, prebiotikum és emésztőenzim keverék szabadalmaztatott kombinációja, amelyet egy egészséges bél mikrobiomhoz hoztak létre. Tanulmányok kimutatták, hogy a spóra alapú probiotikum a DIGESTIVE+++-ban erősíti a vastagbél bélésének integritását.

A Probiotikumok jó baktériumok a bélben, amelyek segítenek megakadályozni a káros baktériumok szaporodását. A probiotikumok és a prebiotikumok együttes használata segít diverzifikálni a bélben lévő jó baktériumokat, ami javítja az emésztőrendszer és a vastagbél bélését.

A DIGESTIVE+++ további előnyei:

 • Elősegíti a mikroflóra és a pH egészséges egyensúlyát a tápanyagok jobb felszívódása, az erősebb immunrendszer, a kevesebb légúti fertőzés és a jobb hangulat érdekében*
 • Javítja a vérben lévő toxinok csökkentésének szabályszerűségét, támogatja az emésztési zavarok, puffadás, görcsök, székrekedés és hasmenés csökkentését*
 • Segít megemészteni a zsírokat, javítja az anyagcserét és támogatja a felhalmozódott hulladék eltávolítását*
 • Támogatja a testsúlykontrollt és segít csökkenteni a zsírfelhalmozódást*
 • Az emésztőenzimek teljes skáláját tartalmazza a tápanyagok lebontására a teljes emésztés és asszimiláció érdekében*

A DIGESTIVE+++ és az egészséges táplálkozás kombinálásával javulhat az általános egészségi állapotod, kezdve a bélrendszereddel. 

Az OMEGA+++ támogatja az agy egészségét

Az OMEGA+++ egy másik LifePharm kiegészítő, amely segíthet javítani az általános szív- és érrendszeri egészségét. Az OMEGA+++ segítségével javíthatja agyának egészségét és biztosíthatja az optimális teljesítményt azáltal, hogy segít agyának elegendő oxigénhez és tápanyagban gazdag vérhez jutni.

Az OMEGA+++ összetevői bizonyítottan segítenek az agy egészségében, és napi két kapszula számos egészségügyi előnnyel járhat. 

 • A tojás bioaktív növekedési faktorai segítenek növelni a telomer hosszát. Tanulmányok kimutatták, hogy a hosszabb telomerhosszak jobb kognitív funkciókhoz vezetnek. 
 • Az omega-3 segít oxigénben gazdag vérrel ellátni az agyat.
 • Kimutatták, hogy a K2-vitamin jobb kognitív teljesítményt eredményez, és segít eltávolítani a lepedéket az artériákból. 
 • CoQ10 – A mitokondriumok elsődleges antioxidánsáról kimutatták, hogy segít az agy degenerációjában.

TheCoQ10 a következőben: OMEGA+++ van:

 • 24 órás időzített felszabadulás, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig marad a véráramban 
 • Klinikailag tesztelték, hogy 3x jobban felszívódik, mint a szokásos CoQ10. 
 • Klinikailag tesztelték, hogy 2x jobban felszívódik, mint az oldott CoQ10. 
 • Klinikailag tesztelték, hogy 3 hét alatt megduplázza a CoQ10 szintet. 

Az egészséges agy a boldog és hosszú élet kulcsfontosságú eleme. Ha vigyázol az agyadra, amíg még egészséges vagy, az az életkorod előrehaladtával előnyös lesz, ezért kezdd el még ma az egészséges életmód megváltoztatásával, hogy biztosítsd az aranyéveidet!

További cikkek

Woman With Pink Lipstick
Hogyan lehet javítani a bőr és a szem egészségét
black flat screen tv turned on displaying yellow emoji
Lehet, hogy a súlygyarapodás a bélhez kapcsolódik?
grayscale photo of woman holding her breast
7 módszer a zsírégetésre és a kikapcsolásra
Close-Up Photograph of Petri Dishes with Different Colors
Káros bélmikrobák vezethetnek májbetegséghez
Translate »