Baby Lying On White Fur With Brown Blanket
Hogyan befolyásolhatják a bélbaktériumok az újszülöttet

Vizsgálatok kimutatták, hogy a környezeti mikrobák közvetlenül a születés után kezdik meg az újszülött steril gyomor-bélrendszerének kolonizációját. Kezdetben a mikrobák az anyától származnak, ha a csecsemő hüvelyi úton születik, és ugyanolyan eredetűek, mint az ő hüvelyi és bélrendszeri mikrobái. 

A császármetszéssel született csecsemőknél késleltetett mikrobiális kolonizáció tapasztalható. A császármetszéssel született csecsemők a bőr baktériumtagjaira hasonlító baktériumokat szereznek. Ezeket a változásokat és a szülés módjával összefüggő megváltozott mikrobiális diverzitást hétéves korig kimutatták a gyermekeknél. A tanulmányok azt sugallják, hogy a császármetszéssel született gyermekeknél fokozottan fennáll az immunrendszeri rendellenességek kialakulásának kockázata a némileg károsodott immunszabályozás miatt. Nem minden autoimmun betegséget, de különösen a bélrendszerrel valamilyen kapcsolatban állókat nem befolyásolja a császármetszés.

A tudósok elmélete szerint a csecsemő első kapcsolata az úttörő baktériumokkal befolyásolhatja a későbbi bél érését, a metabolikus és immunológiai programozást, és következésképpen a rövid és hosszú távú egészségi állapotot. Számos anyai tényező felelős a csecsemők bélmikrobiótájának kialakulásáért és kolonizációjáért: 

 • A szülés előtti időszak körülményei
 • A szállítás ideje és módja
 • Diéta
 • Anyák életkora
 • Dohányzási státusz
 • Househould milieu
 • Társadalmi-gazdasági státusz
 • Szoptatás
 • Környezeti tényezők

A bélmikrobiótát befolyásoló korai expozíció összefüggésbe hozható a gyermekkori betegségek kialakulásával, amelyek felnőttkorban is fennállhatnak – mint például az asztma, az allergiás betegségek (atópiás dermatitis vagy viszkető bőr, rhinitis vagy orrfolyás), a krónikus immunmediált gyulladásos betegségek, a vércukorszint rendellenessége, az elhízás és az ekcéma.

Hogyan segítenek a bélmikrobáid?

Az emberi immunrendszer érését és születés utáni szabályozását nagymértékben a mikrobáknak való kitettség határozza meg. A gyomor-bél traktus a mikrobiális expozíció legnagyobb forrása, mivel az emberi bél mikrobiom több mint 10 trillió baktériumot tartalmaz, ami tízszerese az emberi testben található sejtek számának. Az elmúlt években számos tanulmány kimutatta a bélmikrobióta összetételének különbségeit a születés előtt, alatt és a születés utáni korai időszakban különböző körülményeknek kitett gyermekeknél.

A bélbaktériumok fontos szerepet játszanak az emberi egészségben azáltal, hogy elősegítik a bélrendszer homeosztázisát, serkentik az immunrendszer fejlődését és érését, védelmet nyújtanak a kórokozók ellen, fermentáció révén megemésztik a rostos táplálékokat, és tápanyagokat gyűjtenek. A bélmikrobióta megváltozását számos szövődménnyel hozták összefüggésbe, többek között:

 • A bél gyulladása
 • Szivárgó bélrendszer
 • Bélrendszeri rendellenességek
 • Elhízás
 • Vércukorszint-szabályozás
 • Légzési nehézségek
 • Zihálás
 • Allergiák

Bár a szakirodalomban vannak ellentmondások, az adatok idővel történő elemzése arra utal, hogy összefüggés van a kezdeti bélmikrobióta-kolonizáció jellege vagy a mikrobiális diszbiózis (rossz baktériumok általi kolonizáció) és számos betegség között csecsemőkorban és a későbbi életkorban.

Amíg a mikrobiológia ezen új területén nem végeznek több vizsgálatot, a tudósok vitatkoznak arról, hogy a megváltozott mikrobiom okoz-e bizonyos egészségügyi problémákat, vagy pedig az egészségügyi probléma befolyásolja a mikrobiomot. Számos tényező mindkettőt befolyásolhatja. Ez egy izgalmas tudományterület, ahol még sok mindent felfedeznek és tanulnak.

Eközben, mint őseink számos kultúrában, mi is fermentált zöldségek (savanyúságok, kimchee, savanyú káposzta) és fermentált tej- és szójatermékek (sajt, joghurt, tofu, miso) formájában vesszük magunkhoz a mikrobákat. Az iparosítás és a pasztőrözés előtt számos ilyen erjesztett növényi termék egészséges mikrobiótaforrás volt, amely benépesítette mikrobiomunkat.

Hogyan lehet javítani a bél Micobiota

Bárhogyan is születtünk (rendes szüléssel vagy császármetszéssel), segíthetünk abban, hogy gyomor-bélrendszerünk egészséges maradjon. Fogyaszthatunk természetesen erjesztett ételeket és fenntarthatjuk az egészséges életmódot. Reálisan nézve a mai környezetben mindannyiunknak segítségre van szüksége a kiegyensúlyozott táplálkozás fenntartásához. A DIGESTIVE+++ hatékony és kényelmes megoldást nyújt.

A DIGESTIVE+++ probiotikumokat tartalmaz, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) olyan mikrobáknak nevez, amelyek fogyasztása egészségre gyakorolt előnyökkel jár. Ugyanez a szervezet szerint a prebiotikumok olyan összetevők, amelyek emésztetlenek maradnak, amíg el nem jutnak a vastagbélbe, és akkor megfelelő táplálékot biztosítanak a vastagbélben lévő hasznos mikrobák számára.

A DIGESTIVE+++ hatékony mikrobákat és valódi prebiotikumokat, valamint a fehérjék, szénhidrátok és zsírok lebontásához szükséges enzimek teljes skáláját tartalmazza az optimális asszimiláció és felszívódás érdekében. A bélben lévő baktériumok egy része a táplálék tápanyagait is felhasználja, hogy a testtel összhangban növekedjen és kolonizálódjon. A bélmikrobiomunk harmóniában vagy diszharmóniában működik a testünkkel, és nagyon sok élettani rendszert befolyásol, és a DIGESTIVE+++ szedése ésszerű és költséghatékony módja a GI és az általános egészség fenntartásának.

További cikkek

100 Us Dollar Banknotes
A megfázás évente 40 milliárd dollárjába kerül az USA-nak
woman holding stomach
Tanulmány: A kiegészítők javítják a fogantatási arányokat a fogantatással küzdő párok számára
Close-up Photo of Woman with Her Eyes Closed Holding Her Forehead
Küzdjön a stressz ellen és erősítse egészségét
woman, jogging, running
Versenyelőnyt keres? A probiotikumok összefüggésbe hozhatók az edzéssel
Translate »