Woman in Gray Dress Sitting on Bed
A folyamatos hát- vagy nyaki panaszok befolyásolják a mindennapi életét?

A hát- és nyakfájás frusztráló és fárasztó. Feszültséget és szorongást okoz, és a fájdalom visszatérése folytatja a gyulladásos folyamatokat, aminek következtében a szervezet soha nem kap enyhülést. Az idegek soha nem képesek „megnyugodni” és helyreállni a normális állapotba. Elvonja a figyelmet a kapcsolatoktól, a munkától, a tanulástól és más napi tevékenységektől. Ha elhúzódik és kezelhetetlen, a hát- és nyakfájdalom depresszióhoz vezethet, és a mindennapi élet élvezete sérül. 

Amerikaiak milliói tapasztalnak enyhe vagy közepes mértékű fájdalmat, amely a test váz- és izomrendszerét érinti: az ízületeket, az izmokat és a csontokat. Az érzékeny hát- és nyaki területek ficamai és húzódásai a kezdeti sérülés jellege miatt hosszú ideig fennállhatnak, tartós vagy ismétlődő érzékenységgel vagy újbóli sérüléssel. 

Az ízületi típusú, enyhe vagy közepes mértékű ízületi fájdalom megjelenése középkorú és idősebb felnőtteknél a csuklóban, könyökben, vállban és csípőben jelentkezhet. A sportolóknál is előfordulnak enyhe vagy közepes mértékű fájdalmak edzések és a csontok, izmok és inak enyhe sérülései után. A hát különösen érzékeny, mivel a felegyenesedett test súlyát viseli, és az izmokban és a törékeny csigolyákban megtartja a feszültséget. A csípőn át a lábszáron végighúzódó isiászideg sérülés, túlterhelés, rossz testtartás vagy betegség miatt megoldatlan és kínzó gyulladás forrásává válhat. 

Több mint három évtizede a fájdalomcsillapítók egy csoportja, a „nem-szteroid gyulladáscsökkentők” vagy „NSAID-ok” az egyik fő támasza ezeknek a fájdalmaknak az enyhítésére. Néhány enyhe vagy közepesen erős fájdalomcsillapító közé tartozik az aszpirin, az ibuprofén (Advil, Motrin stb.), a naproxen (pl. Aleve) és más generikus és márkanevek.

Az enyhe és közepesen erős fájdalomcsillapítók újabb osztályát „COX-2-gátlónak” vagy „COX-2-szelektívnek” nevezik a nem-szteroid gyulladáscsökkentő szereket. Ezek a gyulladásos események kaszkádjának gátlásában vesznek részt.

Gyógynövény és növényi alapú fájdalomcsillapítók

Számos gyógynövényt ma már gyulladáscsökkentő tulajdonságaik miatt is vizsgálnak. A növényi és gyógynövényvegyületek terápiás előnyeiket különböző mechanizmusokon keresztül fejtik ki, többek között:

  • Immunrendszer szabályozása
  • Antioxidáns aktivitás 
  • A gyulladásos faktorok gátlása
  • Trombocita-ellenes aktivitás

Számos vizsgálat kimutatta, hogy a különböző gyógynövényterápiák csökkentették a kísérleti vastagbélgyulladás gyulladásos aktivitását, és csökkentették számos gyulladásos index és az oxidatív stressz mutatóinak szintjét.

A szintetikus szerek olyan szövődményekhez vezethetnek, mint a gyomorpanaszok, rendellenességek, vérzés és szívproblémák. Ezek a mellékhatások különösen gyakoriak, ha a szereket folyamatosan alkalmazzák és több mint 30 napig szedik.

Az ilyen típusú fájdalomcsillapító szerek némelyikének szedése kedvezőtlen reakciót válthat ki más gyógyszerekkel. A vese- vagy szívbetegségben, kiütésekben, magas vérnyomásban vagy folyadék-visszatartásban szenvedő személyek különösen érzékenyek ezekre a szerekre. Nem lenne jó, ha létezne egy biztonságos és hatékony eszköz az enyhe vagy közepesen erős krónikus fájdalom enyhítésére, amely nem rendelkezik potenciális

figyelmeztetések vagy mellékhatások? A tanulmányok azt mutatják, hogy talán van!

Az Omega-3 segíthet a gyulladás megnyugtatásában

Egy idegsebészeti rendelőben két orvos által végzett tanulmányban értékelték az omega-3 EFA-k (esszenciális zsírsavak) alkalmazásával történő enyhe és közepes mértékű fájdalomcsillapítás hatékonyságát. A vizsgálat egyik célja annak megállapítása volt, hogy ezek pótlásával enyhíthető-e a gyulladásos enyhe vagy közepesen erős fájdalom. Az értékelés része volt annak megfigyelése is, hogy a halolaj omega-3-ak alkalmazása gyulladáscsökkentő szerek helyett enyhe és közepes fájdalomcsillapítás esetén kevesebb káros mellékhatással jár-e.

Kétszázötven olyan beteget kértek meg, akiket idegsebész látott, és akiknél enyhe vagy közepes fokú, nem műtéti nyak- vagy hátfájást állapítottak meg, hogy naponta összesen 1200 mg omega-3 EFA-t (eikozapentaénsav és dokozahexaénsav) vegyenek be. A kérdőívet körülbelül egy hónappal a táplálékkiegészítő szedésének megkezdése után küldték el. 

A betegek 78 százaléka 1200 mg, 22 százaléka pedig 2400 mg EFA-t szedett. Ötvenkilenc százalékuk abbahagyta az enyhe vagy közepesen erős fájdalomra felírt NSAID-gyógyszerek szedését. Hatvan százalékuk állította, hogy enyhe vagy közepes mértékű fájdalmaik összességében javultak, és 60 százalékuk állította, hogy enyhe vagy közepes mértékű ízületi fájdalmaik javultak. Nyolcvan százalékuk nyilatkozott úgy, hogy elégedett a javulással, és 88 százalékuk kijelentette, hogy továbbra is szedni fogja az omega-3 olajat. Jelentős mellékhatásokról nem számoltak be. 

Az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy az eredmények hatásukat tekintve hasonlóak voltak, mint más kontrollált vizsgálatok, amelyek az ibuprofent hasonlították össze az omega-3 EFA-kkal, amelyek egyenértékű hatást mutattak az ízületi típusú, enyhe vagy közepes mértékű fájdalom csökkentésében. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az omega-3-kiegészítők biztonságosabb alternatívának tűntek a nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel szemben az enyhe vagy közepes mértékű, nem műtéti nyak- vagy hátfájás kezelésére ebben a szelektív csoportban.

Az Omega 3s több területen enyhíti a fájdalmat 

Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3 PUFA-k) számos gyulladásos állapothoz társuló enyhe vagy közepes mértékű ízületi fájdalom kezelésére használják. A folyamatos bélgyulladás szintén fájdalmat okoz, ami befolyásolja az életminőséget és a tevékenységeket. A nők több mint 50 százaléka tapasztal a menstruációs ciklusok alatt kissé kellemetlen hasi görcsöket is.2 Ez viszont kihathat a nők munkájára, iskolájára, családjára, kapcsolataira és egyéb napi tevékenységeire.

A tudósok 17 randomizált, kontrollált vizsgálat metaanalízisét végezték el, amelyben az omega-3 PUFA-k (többszörösen telítetlen zsírsavak) enyhe vagy közepes mértékű fájdalomcsillapító hatását vizsgálták enyhe vagy közepes mértékű ízületi típusú ízületi fájdalom, gyulladásos bélbetegségek és menstruációs görcsök esetén.

A standardizált Cochrane-féle fájdalomértékelési pontozási rendszer hat különálló eredményt értékelt, amelyek a következők voltak: 

  1. A beteg által értékelt fájdalom
  2. Orvos által értékelt fájdalom
  3. A reggeli merevség időtartama
  4. Fájdalmas, érzékeny ízületek száma
  5. Ízületi index pontszám (az ízületi érzékenységet méri)
  6. Gyógyszerfogyasztás (nem szelektív, nem szteroid gyulladáscsökkentő)

Az omega-3 PUFA-k három-négy hónapos fogyasztása után a betegek arról számoltak be, hogy statisztikailag szignifikánsan csökkent az enyhe vagy közepes mértékű ízületi fájdalom intenzitása, csökkent a reggeli merevség perceinek száma, csökkent az enyhe vagy közepesen fájdalmas és/vagy érzékeny ízületek száma, és jelentősen csökkent a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek használata. 

Az orvos úgy ítélte meg, hogy az enyhe vagy közepesen erős fájdalom nem változott jelentősen. A pozitív szignifikáns eredmények száma azonban azt jelezte, hogy az omega-3 PUFA-k vonzó kiegészítő kezelést jelentenek a reumatoid típusú ízületi gyulladással járó ízületi fájdalommal járó enyhe és közepes mértékű ízületi fájdalom, a bélgyulladásos állapotok fájdalma és a menstruációs görcsök esetében.

Omega+++ – A természetes választás az egészséges testsejtek támogatására

Az OMEGA+++ tiszta, természetes eredetű, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek bizonyítottan segítik az ízületi panaszok enyhítését. Ezenkívül tartalmazza a ritka, de nélkülözhetetlen K2-vitamint (menakinon) az egészséges csontok és artériák támogatására, valamint a CoQ10-et a szervezet összes sejtjének támogatására. Szükséges a mitokondrium működéséhez, amely a sejtek minden típusának erőműve az optimális működés fenntartásához. 

Az OMEGA+++ hatékonyságának kiegészítése érdekében bórazsályaolajjal is dúsított, amely kiváló növényi forrás. Fontolja meg az OMEGA+++ hozzáadását napi étrend-kiegészítő étrendjéhez, hogy élvezhesse az általános csont- és ízületi támogatás előnyeit.

További cikkek

silver and white cross pendant necklace
Az egyéni vércukorválaszok rejtélye
a bunch of purple balls are in the air
Az egészségtelen bél depresszióhoz és súlygyarapodáshoz vezethet
topless woman with black panty
Hogyan segít az Omega+++ a fogyásban?
five woman standing on seashore
Top Wellness trendek 2023-ban
Translate »